Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbritannien stannar – tror makthavarna

"Vi som arbetar med EU förstår hur svårt det är att separera något som suttit ihop i 43 år och tro att det går att göra på två år", säger Christofer Fjellner.
Foto: Jens L'Estrade
Brexit vann när Storbritannien röstade om EU-utträde.
Foto: EPA/TT

Storbritannien kanske blir kvar i EU trots allt.

Det tror i alla fall en majoritet i tidningen Politicos internationella elitenkät - med 63 makthavare inom ekonomi, politik och finans.

– Vi som arbetar med EU förstår hur svårt det är att separera något som suttit ihop i 43 år och tro att det går att göra på två år, säger Christofer Fjellner, M, som ingår i undersökningen.

Samtidigt som politikerna i Bryssel och London kämpar febrilt med att hantera brexitresultatet räknar allt fler makthavare med att det brittiska utträdet kanske rinner i sanden - eller slutar i något som inte skiljer sig särskilt mycket från relationen mellan EU och Storbritannien i dag. 

Klaus Regling om brexit: "Sista ordet är inte sagt"

I förra veckan avslöjade Klaus Regling, chef för eurozonens gemensamma räddningsfond ESM, att han tvivlade på att Storbritannien verkligen kommer att lämna EU.

– Det sista ordet har kanske inte sagts ännu i frågan, sa han enligt nyhetsbyrån Six.

– De senaste dagarna har marknaderna börjat spekulera i att det kanske inte blir en brexit, konstaterade Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.


LÄS OCKSÅ: Politikerna som styr börssommaren


I en enkät- som omfattar 63 toppar inom politik, finans och ekonomi, bekräftas nu att många makthavare inte tror att brexit kommer att bli verklighet.

Tidningen Politicos enkät omfattar namn som Mario Monti, tidigare premiärminister i Italien, EU-kommissionären Kristalina Georgieva och flera OECD-ekonomer.

Så många tror att Storbritannien stannar

• Bara 37 procent tror att Storbritannien verkligen kommer att lämna EU - som ett resultat av EU-omröstningen.

• En majoritet räknar med att Storbritannien inte kommer att klippa banden till Bryssel. 

• Makthavarna är också överens om att brexit skulle slå hårt mot britterna om det blir verklighet.

• Mer än 75 procent räknar med att Storbritannien måste ställa in sig på en betydligt sämre tillväxt än resten av EU. 


LÄS OCKSÅ: EU håller på att dras in i en ny bankkris


Ett av namnen i sammanställningen är Christofer Fjellner, M, som avslöjar att han hör till dem som tror att Storbritannien kommer att lämna EU. 

– Men skillnaden mellan vad Storbritannien är i dag och om fem år kommer att vara ganska liten, säger han och fortsätter:

– Vi som arbetar med EU förstår hur svårt det är att separera något som suttit ihop i 43 år och tro att det går att göra på två år.

"Kommer bli någon form av nära samarbete"

Christofer Fjellner räknar med att det blir en riktig kalldusch när de brittiska politikerna upptäcker att landet saknar regler för att till exempel godkänna bilar och läkemedel - och inte längre kan förlita sig på EU:s regelverk.

– Det finns antal riktigt obegåvade filurer i London som tror att om man skickar in artikel 50, har en omröstning i underhuset och slutar betala medlemsavgiften så innebär det att man är separerad. Glöm det! 

Christofer Fjellner tror att många av makthavarna i undersökningen, som uppger att de tvivlar på utträdet, resonerar som på samma sätt.

– Det kommer att behöva bli någon form av nära samarbete.