Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EXPRESSEN TVFoto: EXPRESSEN TV
 Foto: EXPRESSEN TV

Storbråk om ekonomin – här är expertens betyg

Publicerad

Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson turades om att anklaga varandra för ekonomiskt lättsinne. 

– Låt inte borgerligheten förstöra ekonomin igen, sa Löfven.

–Vad är det regeringen vet som inga ekonomer tror på, sa Kristersson.

Men Håkan Frisén, prognoschef vid SEB, tycker att både nuvarande regering och den förra skött ekonomin bra.

– På en femgradig skala blir betyget en 4 för var och en.

En timme in i partiledardebatten i riksdagen så hårdnade tonen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven betänkligt när den ekonomiska politiken kom på tal. Statsministern menade att regeringen genomfört stora reformer och vänt den borgerliga regeringens underskott till ett överskott. Sedan höjde han rösten till Ulf Kristersson – och sa:

– Låt inte borgerligheten förstöra ekonomin igen. 

 

LÄS ÄVEN: Åkessons hårda svar till Löfven 

 

Ulf Kristersson tyckte å sin sida att statsministern upprepade sig i sin argumentation. Han undrade också om regeringen verkligen kan ha bättre kunskaper i ekonomi än erfarna ekonomer:

– Det är en raspig skiva, sa moderatledaren om att den sittande regeringen anklagar den tidigare för att ha urholkat budgeten. Min fråga är: Vad är det regeringen vet som inga ekonomer tror på?

Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson turades om att anklaga varandra för ekonomiskt lättsinne. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfvens attack: "En enkel svetsare men jag kan läsa"

 Stefan Löfven spände ögonen i moderatledaren – och sa sedan:

– Ni lämnade regeringen med ett stort underskott och hög arbetslöshet. Är det något som är vetenskapligt bevisat så är det er okunnighet. Det är förunderligt att en ekonom inte har bättre koll på siffrorna. Jag är en enkel svetsare men jag kan läsa. Det stod minus 60 miljarder. 

 

LÄS ÄVEN: Kristersson sträcker ut en hand till Socialdemokraterna  

 

Ulf Kristersson försvarade sig med att den förra regeringen var fast i en djup lågkonjunktur – den största sedan 1930-talet. 

Då slog Löfven till på nytt:

– Ska ni gå ut i valrörelsen och säga att ni hade otur? Vi har haft tur tre mandatperioder. Det är skillnad på tur och otur, det är politik. Det här är det bästa för välfärden på sikt, där kommer vi att stå.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Båda har gjort det ganska bra"

Håkan Frisén, prognoschef vid SEB, följde delar av riksdagens partiledardebatt om den ekonomiska politiken. Han hittade ingen klockren vinnare – men:

– Jag tycker att båda har gjort det ganska bra, men jag tycker kanske att Kristersson är mest ärlig som säger att statsministern går för långt i att skönmåla dagsläget och svartmåla historien. Så i den meningen ligger han närmast en rimlig verklighetsbeskrivning. Men när det gäller att sätta betyg på vad de verkligen har gjort så är det ganska lika.

Var hamnar betyget?

– På en femgradig skala blir betyget en 4 för var och en när det gäller stabiliseringspolitik och en svag trea i strukturpolitik, säger Håkan Frisén. Men man kanske ska lägga till att Alliansens första mandatperiod innehöll viktiga skattesänkningar, som jobbskatteavdragen – de var bra på många sätt. Där var det plus för Alliansen. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen