Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Foto: SWEDBANK/PRESSBILDAnna Breman, chefsekonom på Swedbank. Foto: SWEDBANK/PRESSBILD
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Foto: SWEDBANK/PRESSBILD
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Storbankernas larm om sjunkande bostadspriser

Publicerad

Nu flaggar storbanken Swedbank för att arbetslösheten kan komma att stiga om bostadspriserna fortsätter sjunka.  

Och vädjar till politikerna att dämpa reformivern. 

– Det är därför viktigt att politiker går varsamt fram med nya åtgärder som skärpta amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. 

 

Köparnas betalningsvilja har sjunkit med mellan 10 och 15 procent på den svenska bostadsmarknaden, vilket Dina Pengar tidigare har rapporterat om. 

Under måndagen släppte SBAB statistik från sin bostadssajt Booli som visade att antalet bostäder till försäljning ökat med cirka 50 procent för både Stockholm och riket som helhet. 

Mäklare vittnar om allt glesare besök på visningar och avsomnade budgivningar. 

LÄS MER: Sju dömda för kuppen mot SBAB

Banker varnar för effekter av sjunkande bostadsmarknad

Och nu börjar storbankerna flagga för att en fortsatt sjunkande bostadsmarknad kan få allvarliga konsekvenser för samhällsekonomin. 

Under torsdagen släppte SEB sitt marknadsbrev och Swedbank sin konjunkturrapport, Economic Outlook. 

Swedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver hur svenska ekonomi får draghjälp från en god tillväxt i omvärlden med export och industriekonomi som växlat upp tempot. 

Däremot räknar banken med att farten i svensk tillväxt kommer bromsa in något från dagens cirka 3 procent till runt 2 procent under 2019. 

LÄS MER: Mäklarchefen menar att säljarna måste acceptera lägre priser

Tuffare amortering en orsak till sjunkande bostadspriser

En av orsakerna till att Swedbank räknar med dämpad tillväxt är att bostadsinvesteringarna antas bli färre under de kommande åren. 

Enligt banken beror den sjunkande bostadsmarknaden på amorteringskrav och ökat bostadsbyggande, framför allt av dyrare bostadsrätter.  

– Vi bedömer att den stabilisering av bostadspriser som vi nu ser kommer att fortsätta. För landet som helhet förväntar vi oss i stort sett oförändrade priser, plus minus fem procent, beroende på marknad och typ av objekt. En stark arbetsmarknad, stigande disponibla inkomster och en stark befolkningsökning motverkar dock en större nedgång i priserna överlag i landet, säger Anna Breman i en kommentar. 

LÄS MER: Detta innebär det nya hårda amorteringskravet

Sjunkande bostadsmarknad kan öka arbetslösheten

Om nedgången på bostadspriser fortsätter sjunka så kan effekterna, dock bli kraftiga, varnar banken. 

– Bostadsmarknaden kommer att fortsätta vara i fokus den närmaste tiden. Ett prisfall på 15-20 procent skulle få en tydlig negativ påverkan på svensk ekonomi med lägre tillväxt och stigande arbetslöshet som möjliga konsekvenser. Det är därför viktigt att politiker går varsamt fram med nya åtgärder som skärpta amorteringskrav och nedtrappade ränteavdrag, säger Anna Breman.

LÄS MER: Mäklarnas panik – bostäder reas ut

Liten nedgång den bidra till viss tillbakagång

Storbanken SEB konstaterar i ett marknadsbrev att det finns fler tecken på att bostadsmarknaden håller på att kylas av och den kraftiga uppgången i priserna tycks gå i stå. 

SEB flaggar för att bostadspriserna totalt kommer att sjunka med cirka 5 procent det kommande året, med rätt stora variationer mellan olika marknadssegment. 

"Även en relativt liten nedgång kommer sannolikt att leda till en viss tillbakagång i den nuvarande starka tillväxttakten i bostadsinvesteringar och möjligen också dämpa privatkonsumtionen", skriver SEB i marknadsbrevet. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen