"Räntorna har sannolikt bottnat så det är viktigt hur Riksbanken agerar framöver, viktigt att se om det blir förändringar i regelverket och om byggandet fortsätter på de här nivåerna. Om det går för snabbt ser vi verkligen ökade risker framöver", säger Susanne Spector på Nordea. Foto: Pressbild / Dan Coleman"Räntorna har sannolikt bottnat så det är viktigt hur Riksbanken agerar framöver, viktigt att se om det blir förändringar i regelverket och om byggandet fortsätter på de här nivåerna. Om det går för snabbt ser vi verkligen ökade risker framöver", säger Susanne Spector på Nordea. Foto: Pressbild / Dan Coleman
"Räntorna har sannolikt bottnat så det är viktigt hur Riksbanken agerar framöver, viktigt att se om det blir förändringar i regelverket och om byggandet fortsätter på de här nivåerna. Om det går för snabbt ser vi verkligen ökade risker framöver", säger Susanne Spector på Nordea.  Foto: Pressbild / Dan Coleman
"Det kan vara läge att rikta om byggandet, det finns till exempel stora behov i äldreomsorgen och behövs nya förskolor", säger Susanne Spector. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN"Det kan vara läge att rikta om byggandet, det finns till exempel stora behov i äldreomsorgen och behövs nya förskolor", säger Susanne Spector. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
"Det kan vara läge att rikta om byggandet, det finns till exempel stora behov i äldreomsorgen och behövs nya förskolor", säger Susanne Spector. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Storbankens varning för prisfall på bostäder

Publicerad

Det byggs mer än det har gjort på 25 år.

Samtidigt finns ett bostadsöverskott i stora delar av Sverige, enligt Nordea – som nu är oroliga för fallande bopriser.

– Risken är att det byggs för mycket, säger senioranalytikern Susanne Spector.

Efter larm om bostadsbrist på flera håll i Sverige har byggandet tagit fart på allvar de senaste åren. Det är nu rekordhögt – bara under första halvan av 2017 har drygt 37 000 bostäder påbörjats.

Men det optimistiska byggandet för också med sig risker.

Enligt Nordeas färska konjunkturrapport "Regionala utsikter" ökar byggandet mer än vad befolkningsökningen motiverar på flera håll i landet.

 

LÄS MER: Ränteavdraget på väg ändras – dyrare att bo 

 

Nordea om byggboomen: "Oroväckande"

– Det är oroväckande hur mycket det byggs. Det finns en allmän bild av att det finns ett bostadsunderskott, men det är en annan sak än att det finns en betalande efterfrågan, säger Susanne Spector på Nordea.

På flera håll i landet har det blivit allt svårare att sälja, allt svårare att få folk att teckna upp sig på nybyggda bostäder.

 

Största överskottet och största underskottet av nya bostäder på kommunnivå sedan 1992. Siffrorna visar den ackumulerade skillnaden mellan byggandet och befolkningsökningen delat med två (beräknat på två personer i ett hushåll).Foto: Nordea

 

Nu finns en oro för fallande bostadspriser.

– Historiskt har alla boprisfall föregåtts av en period med högt byggande. Det betyder inte att högt byggande leder till boprisfall men det ökar risken, säger Susanne Spector.

 

LÄS MER: Undvik fällorna när du köper din bostadsrätt 

 

Om byggandet fortsätter i samma takt kan de nybyggda bostäderna gapa tomma – vilket påverkar bostadspriserna negativt.

– Prisfall kan i sin tur utlösa en lågkonjunktur. Det drabbar både ekonomin och de personer som i dag köper bostäder med stora lån. De kan få en väldigt tuff situation framöver.

Tror på avmattade bostadspriser

Susanne Spector fortsätter:

– Detta är inte vårt huvudscenario, vi tror att byggandet mattas av framöver men det finns en definitiv risk om det fortsätter att öka.

Nordea tror dock att bostadspriserna kommer att stanna av och stabiliseras. Och i storstadsregionerna råder fortfarande bostadsbrist.

– Men vi utesluter inte lokala prisfall, säger Spector.

 

Så här skriver Nordea i sin konjunkturrapport "Regionala utsikter". Foto: Skrämavbbild/Nordea

 

Samtidigt har det länge höjts röster mot att det byggs för ensidigt. En kritik som Nordea stämmer in i.

– Det byggs mycket för personer med god betalningsförmåga. Men bristen på bostäder finns snarare bland nyanlända och unga som har svårt att få att få ett första boende.

Ta höjd för riskerna som konsument

Nu följer ekonomer utvecklingen med spänning. Ögonen riktas mot politikerna och mot myndigheterna – som vid upprepade tillfällen har varnat för hushållens skenande skuldsättning.

Bottenlåga räntor och ränteavdrag i kombination med allt högre bostadspriser skapar oro. Men en förändring måste ske stegvis.

 

LÄS MER: Snart kan piskan vina mot låntagarna – igen 

 

– Det kommer att krävas försiktighet både från Riksbanken och från politiker i räntehöjningar och andra åtgärder. Om det går för snabbt kan marknaden påverkas, säger Susanne Spector.

Hur ska konsumenter agera?

– Som konsument måste man se till sitt eget behov och vilken risk man är villig att ta. Man ska se till att man har en buffert och beakta möjligheten både för fortsatta prisuppgångar och för prisfall. Ta höjd för riskerna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen