Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbankens varning för prisfall på bostäder

"Räntorna har sannolikt bottnat så det är viktigt hur Riksbanken agerar framöver, viktigt att se om det blir förändringar i regelverket och om byggandet fortsätter på de här nivåerna. Om det går för snabbt ser vi verkligen ökade risker framöver", säger Susanne Spector på Nordea. Foto: Pressbild / Dan Coleman
"Det kan vara läge att rikta om byggandet, det finns till exempel stora behov i äldreomsorgen och behövs nya förskolor", säger Susanne Spector.Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Det byggs mer än det har gjort på 25 år.

Samtidigt finns ett bostadsöverskott i stora delar av Sverige, enligt Nordea – som nu är oroliga för fallande bopriser.

– Risken är att det byggs för mycket, säger senioranalytikern Susanne Spector.

Efter larm om bostadsbrist på flera håll i Sverige har byggandet tagit fart på allvar de senaste åren. Det är nu rekordhögt – bara under första halvan av 2017 har drygt 37 000 bostäder påbörjats.

Men det optimistiska byggandet för också med sig risker.

Enligt Nordeas färska konjunkturrapport "Regionala utsikter" ökar byggandet mer än vad befolkningsökningen motiverar på flera håll i landet.

 

LÄS MER: Ränteavdraget på väg ändras – dyrare att bo 

 

Nordea om byggboomen: "Oroväckande"

– Det är oroväckande hur mycket det byggs. Det finns en allmän bild av att det finns ett bostadsunderskott, men det är en annan sak än att det finns en betalande efterfrågan, säger Susanne Spector på Nordea.

På flera håll i landet har det blivit allt svårare att sälja, allt svårare att få folk att teckna upp sig på nybyggda bostäder.

 

Största överskottet och största underskottet av nya bostäder på kommunnivå sedan 1992. Siffrorna visar den ackumulerade skillnaden mellan byggandet och befolkningsökningen delat med två (beräknat på två personer i ett hushåll).Foto: Nordea

 

Nu finns en oro för fallande bostadspriser.

– Historiskt har alla boprisfall föregåtts av en period med högt byggande. Det betyder inte att högt byggande leder till boprisfall men det ökar risken, säger Susanne Spector.

 

LÄS MER: Undvik fällorna när du köper din bostadsrätt 

 

Om byggandet fortsätter i samma takt kan de nybyggda bostäderna gapa tomma – vilket påverkar bostadspriserna negativt.

– Prisfall kan i sin tur utlösa en lågkonjunktur. Det drabbar både ekonomin och de personer som i dag köper bostäder med stora lån. De kan få en väldigt tuff situation framöver.

Tror på avmattade bostadspriser

Susanne Spector fortsätter:

– Detta är inte vårt huvudscenario, vi tror att byggandet mattas av framöver men det finns en definitiv risk om det fortsätter att öka.

Nordea tror dock att bostadspriserna kommer att stanna av och stabiliseras. Och i storstadsregionerna råder fortfarande bostadsbrist.

– Men vi utesluter inte lokala prisfall, säger Spector.

 

Så här skriver Nordea i sin konjunkturrapport "Regionala utsikter". Foto: Skrämavbbild/Nordea

 

Samtidigt har det länge höjts röster mot att det byggs för ensidigt. En kritik som Nordea stämmer in i.

– Det byggs mycket för personer med god betalningsförmåga. Men bristen på bostäder finns snarare bland nyanlända och unga som har svårt att få att få ett första boende.

Ta höjd för riskerna som konsument

Nu följer ekonomer utvecklingen med spänning. Ögonen riktas mot politikerna och mot myndigheterna – som vid upprepade tillfällen har varnat för hushållens skenande skuldsättning.

Bottenlåga räntor och ränteavdrag i kombination med allt högre bostadspriser skapar oro. Men en förändring måste ske stegvis.

 

LÄS MER: Snart kan piskan vina mot låntagarna – igen 

 

– Det kommer att krävas försiktighet både från Riksbanken och från politiker i räntehöjningar och andra åtgärder. Om det går för snabbt kan marknaden påverkas, säger Susanne Spector.

Hur ska konsumenter agera?

– Som konsument måste man se till sitt eget behov och vilken risk man är villig att ta. Man ska se till att man har en buffert och beakta möjligheten både för fortsatta prisuppgångar och för prisfall. Ta höjd för riskerna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!