Annika Falkengren slutade formellt vid månadsskiftet juni/juli och har börjat på kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group i Schweiz. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅNAnnika Falkengren slutade formellt vid månadsskiftet juni/juli och har börjat på kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group i Schweiz. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Annika Falkengren slutade formellt vid månadsskiftet juni/juli och har börjat på kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group i Schweiz. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Wallenberg, styrelseordförande i SEB, gjorde en informationsmiss när Annika Falkengren skulle lämna banken. Nu straffas banken med ett vite på 3,1 miljoner kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL / JOHAN JEPPSSON/IBL JOHAN JEPPSSONMarcus Wallenberg, styrelseordförande i SEB, gjorde en informationsmiss när Annika Falkengren skulle lämna banken. Nu straffas banken med ett vite på 3,1 miljoner kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL / JOHAN JEPPSSON/IBL JOHAN JEPPSSON
Marcus Wallenberg, styrelseordförande i SEB, gjorde en informationsmiss när Annika Falkengren skulle lämna banken. Nu straffas banken med ett vite på 3,1 miljoner kronor. Foto: JOHAN JEPPSSON/IBL / JOHAN JEPPSSON/IBL JOHAN JEPPSSON

Storbanken får miljonböter efter Falkengrens avgång

Publicerad

Storbanken SEB straffas med miljonböter för informationsmiss i samband med tidigare chefen Annika Falkengrens avgång i våras.

Stockholmsbörsen utdelar ett vite om en årsavgift, motsvarande 3,1 miljoner kronor.

Den 13 december förra året flaggade Annika Falkengren för att hon ville lämna banken. Det skedde i form av ett hemligt möte med SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. Ytterligare personer informerades efter jul, närmare bestämt den 29 december. Den 13 januari kallade Marcus Wallenberg  till ett extrainsatt styrelsemöte söndagen den 15 januari.

LÄS OCKSÅ: Annika Falkengren säljer lyxvillan 

Under söndagsmötet meddelande Annika Falkengren styrelsen sin uppsägning och på måndagsmorgonen offentliggjorde banken att hon skulle avgå. Sammanlagt informerades ett 20-tal personer om nyheten.

Först vid söndagsmötet den 15 januari upprättades en insiderförteckning vilket var för sent enligt Stockholmsbörsens disciplinnämnd. 

Enligt diciplinnämnden bröt SEB mot regelverket när banken inte upprättade ett register kopplat till insiderinformation redan den 13 januari och när banken inte fattade ett formellt beslut om att senarelägga offentliggörandet av den kurspåverkande informationen i väntan på ett slutligt beslut från Annika Falkengren.

LÄS OCKSÅ: Jättevinst för SEB 

SEB:s kommunikationschef Viveka Hirdman–Rydberg säger till Dagens industri att banken är förvånade över beslutet.

– Man måste komma ihåg att den här frågan gäller när en insiderlogg skulle ha slagits upp under en tid då börsen var stängd, det vill säga fredag kväll till börsöppningen måndag morgon, säger hon till tidningen.

Annika Falkengren slutade formellt vid månadsskiftet juni/juli och har börjat på kapitalförvaltningsfirman  Lombard Odier Group i Schweiz.

LÄS OCKSÅ: Det hemliga spelet bakom Falkengrens avgång 

Den tidigare SEB-chefens nya karriär  är en "operativ roll" i Lombard Odier Group. Hon har också gått in som delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman.

– Det finns kanske ingen perfekt tidpunkt att sluta, men jag fyller snart 55 år. Att då få fortsätta jobba operativt i tio år till var viktigt för mig. Jag känner inte att det var dags att bli styrelseproffs och det är inget som triggar mig, sa hon på presskonferensen när beslutet blev offentligt den 16 januari.

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen