Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbank smyghöjer avgifterna för korten

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Har du fått ett årsbesked från Handelsbanken?

Har du läst bilagan om ”Kort”?

Om inte är risken stor att du missat att det skett flera prishöjningar – eller som Handelsbanken skriver – ”ändringar som gjort ditt kort dyrare att använda”.

I samband med att Handelsbanken skickade ut årsbeskeden till sina kunder så bifogade de också en bilaga. Den har getts namnet ”Kort”, med underrubriker som ”Valutaväxlingsavgift” och ”Uttag av utländsk valuta i Bankomat AB:s uttagsautomater”.

Något som kanske inte låter så spännande. Men för den som läser vidare framgår det att villkoren och priserna för flera kort kommer att ändras för flera kort. Bland annat kommer valutaväxlingsavgiften att ”ändras till 1,65 procent”. Den tidigare avgiften låg på 1,5 procent.

– Att Handelsbankens kortutbud  överensstämmer med våra kunders behov är viktigt, likaså att vi erbjuder  rätt kort till rätt kund till rätt pris. Därför pågår ett ständigt  arbete med att göra en översyn över våra villkor på våra kortprodukter och vår bedömning är att vi har konkurrenskraftiga  erbjudanden och priser, skriver informationschef Johan Wallqvist i ett mejl.

Handelsbanken genomför ändring

Men i stället för att skriva att det handlar om en prishöjning skriver Handelsbanken alltså att det handlar om en ändring.

– Helt riktigt. Det rör sig i dessa fall om en höjning av avgiften, om än en relativt begränsad höjning trots allt. För en kund som till exempel reser på en veckas utlandssemester och tar ut kontanter med sitt Allkort i lokal valuta två gånger så innebär det en kostnadshöjning med tio kronor, skriver Johan Wallqvist.

Varför skriver ni inte ut att det  skett höjningar/förändringar redan i rubriken? Jag tänker att det är  många som kanske inte läser om ”Valutaväxlingsavgift” i en bilaga.

– Vår bedömning är att de som använder sitt  kort för valutaväxling och kontantuttag utanför Sverige också läser om  de förändringar som vi berättar om för dessa tjänster, skriver Johan Wallqvist.

En upprörd kund som varit i kontakt med Expressen berättar att den tycker det handlar om en ”smyghöjning”. Men det håller inte Handelsbanken med om.

– Nej, det är ingen smyghöjning och vi  beklagar om kunden upplever det så.  Vi har informerat om förändringarna  i en särskild bilaga som kunderna har fått i samband med årsbeskedet där vi tydligt berättar att de aktuella avgifterna höjs något. Men det är ju inte en höjning som påverkar alla kunder och hela tiden. Höjningarna påverkar ju bara kunder som  använder sitt kort  utanför Sverige och för köp av annan utländsk valuta än euro samt  kontantuttag på växlingskontor, skriver Johan Wallqvist.

Dessa prishöjningar sker

• Valutaväxlingsavgift för köp och uttag utanför Sverige höjs från 1,50 procent till 1, 65 procent av växlat belopp. 

• Kontantuttag utanför Sverige i andra valutor än euro höjs från 35 kronor per uttag till 40 kronor. 

• Valutaväxlingsavgiften för uttag av utländsk valuta i Bankomat AB:s uttagsautomater höjs från tre procent till fyra procent.

Källa: Handelsbanken

Dessa kort berörs

• Platinum

• Visa Infinite

• Allkort

• Bankkort Mastercard

• Bankkort Maestro

• Frikort

Källa: Handelsbanken

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!