Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storägarna beredda att ge Bonnesen ansvarsfrihet

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kan få ansvarsfrihet.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank har skakats av uppgifterna om misstänkt penningtvättFoto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank har skakats av uppgifterna om misstänkt penningtvätt – och en fjärdedel av bankens börsvärde gick upp i rök efter avslöjandet. 

Men trots det är Swedbanks största ägare, Sparbanksgruppen, beredd att ge vd Birgitte Bonnesen och styrelsen ansvarsfrihet. 

Det skriver Svenska Dagbladet.  

Swedbank befinner sig i djup kris efter ”Uppdrag Gransknings” avslöjande om att banken misstänks ha använts för penningtvätt. 

Bankens bolagsstämma i mars blir avgörande för bankens styrelse och vd Birgitte Bonnesen. 

Då ska det röstas om huruvida styrelsen och Birgitte Bonnesen får så kallad ansvarsfrihet, skriver Svenska Dagbladet.  

Om ansvarsfrihet nekas så håller aktieägarna dörren öppen för att kunna stämma vd och styrelseledamöter och kräva skadestånd. 

Att ansvarsfrihet beviljas är dock ingen garanti mot skadeståndskrav, skriver Svenska Dagbladet. 

Sparbanksgruppen öppnar för att ge ansvarsfrihet 

Nu öppnar Swedbanks största ägare, Sparbanksgruppen, för att ge Birgitte Bonnesen och styrelsen ansvarsfrihet, skriver Svenska Dagbladet. 

Sparbanksgruppen kontrollerar drygt 10 procent av ägandet i banken. 

– Vad vi vet har de inte framkommit något om verksamheten i banken som rör 2018 som får oss att tveka inför stämman att rösta för ansvarsfrihet på årets stämma, säger Lennart Haglund, ordförande för Sparbanksgruppen, till SvD. 

Lennart Haglund framhåller också att man på årsstämman kommer att besluta om ansvarsfrihet gällande vad som hänt 2018. 

– Den utredning som nu görs i banken, och som möjligen kan tillföra ny information, avser verksamhet som bedrivits före 2018, säger Lennart Haglund till SvD.

Andra ägare tveksamma 

Men flera andra storägare har ännu inte stängt dörren för att rösta nej till ansvarsfrihet, skriver SvD. 

Pensionsfonden AMF äger drygt 4 procent av aktierna och de uppger att de avvaktar med att ge beslut om hur de ska agera, skriver SvD. Samma gäller pensionsbolaget Alecta och fondbolaget Robur. 

Om minst tio procent röstar nej till ansvarsfrihet på stämman kan ansvarsfrihet nekas, skriver SvD. 

Den misstänkta penningtvätten ska ha skett mellan 2007 och 2015, långt innan 2018. Men om bankens aktieägare tycker att vd eller styrelsemedlemmar handlar på ett sätt som skadat banken kan de neka ansvarsfrihet, skriver SvD. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!