Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storägare: Vi röstar ja till Nordeas flytt till Finland

Foto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nu har Nordeas tredje största ägare, pensionsjätten Alecta, och fjärde största ägare, Swedbank Robur Fonder, stället sig bakom storbanken Nordea flytt till Finland, enligt Dagens Nyheter, DN. 

På torsdag väntas beslutet röstas igenom. 

– Det har varit en ganska lång process, men vi ville göra en grundlig analys. Vi kommer att rösta ja, säger Alectas ägaransvarige, Ramsay Brufer, till DN. 

Storbankens Nordeas tredje största ägare, tjänstepensionsförvaltaren Alecta, bekräftar nu för DN att de stöder Nordeas omskrivna Finlandsflytt. 

–  Det har varit en ganska lång process, men vi ville göra en grundlig analys. Vi kommer att rösta ja. Avgörande för oss har varit att Nordea hamnar inom EU:s bankunion, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till DN

 

LÄS MER: Därför rycker Nordeas flytt till Finland närmare 

Swedbank Robur Fonder väntas uttrycka stöd under måndagen

Även Nordeas fjärde största ägare, Swedbank Robur Fonder, stöder Finlandsflytten och kommer att rösta enligt styrelsens förslag på torsdagen, enligt uppgifter till DN, som rapporterar att fondförvaltaren kommer att meddela sitt beslut under måndagen.  

Redan i förra veckan tog Nordea ett rejält kliv mot andra sidan Östersjön då det inflytelserika rådgivningsföretaget ISS, Institutional Shareholders Services, anlitat på uppdrag av de största aktieägarna i banken, rekommenderar ägarna att säga ja till flytten.

– Det är ganska sällsynt att en ägare som anlitat ISS inte röstar på det sätt som ISS rekommenderar. Man ska veta att det bara är en rekommendation, man är inte skyldig att följa den, sa Gunnar Ek, Aktiespararnas expert till Ekot. 

 

LÄS MER: Tre experter på bolån: Då ska du binda räntan

AMF är åttonde största ägare – säger nej till Finlandsflytt

Orsaken till att ISS anlitats är för att många stora utländska aktieägare har aktier i många bolag och helt enkelt inte har möjlighet att följa sätta sig in i varje bolag. ISS vill inte uppge vilka deras klienter är men säger att de även har finska och svenska investerare. 

I fredags gick dock pensionsjätten AMF, åttonde största ägare  i Nordea ut med att man går emot styrelsens förslag om Finlandsflytt.  

Det mesta tyder nu på att AMF och andra motstridiga ägare får börja sig för efter att Alecta och Swedbank Robur Fonder nu ser ut att stödja flytten. 

De största ägarna Sampo och Nordeafonden har nämligen starka band till Nordeas styrelse och ordföranden Björn Wahlroos. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!