Foto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIXFoto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIX
 Foto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Storägare: Vi röstar ja till Nordeas flytt till Finland

Publicerad

Nu har Nordeas tredje största ägare, pensionsjätten Alecta, och fjärde största ägare, Swedbank Robur Fonder, stället sig bakom storbanken Nordea flytt till Finland, enligt Dagens Nyheter, DN. 

På torsdag väntas beslutet röstas igenom. 

– Det har varit en ganska lång process, men vi ville göra en grundlig analys. Vi kommer att rösta ja, säger Alectas ägaransvarige, Ramsay Brufer, till DN. 

Storbankens Nordeas tredje största ägare, tjänstepensionsförvaltaren Alecta, bekräftar nu för DN att de stöder Nordeas omskrivna Finlandsflytt. 

–  Det har varit en ganska lång process, men vi ville göra en grundlig analys. Vi kommer att rösta ja. Avgörande för oss har varit att Nordea hamnar inom EU:s bankunion, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till DN

 

LÄS MER: Därför rycker Nordeas flytt till Finland närmare 

Swedbank Robur Fonder väntas uttrycka stöd under måndagen

Även Nordeas fjärde största ägare, Swedbank Robur Fonder, stöder Finlandsflytten och kommer att rösta enligt styrelsens förslag på torsdagen, enligt uppgifter till DN, som rapporterar att fondförvaltaren kommer att meddela sitt beslut under måndagen.  

Redan i förra veckan tog Nordea ett rejält kliv mot andra sidan Östersjön då det inflytelserika rådgivningsföretaget ISS, Institutional Shareholders Services, anlitat på uppdrag av de största aktieägarna i banken, rekommenderar ägarna att säga ja till flytten.

– Det är ganska sällsynt att en ägare som anlitat ISS inte röstar på det sätt som ISS rekommenderar. Man ska veta att det bara är en rekommendation, man är inte skyldig att följa den, sa Gunnar Ek, Aktiespararnas expert till Ekot. 

 

LÄS MER: Tre experter på bolån: Då ska du binda räntan

AMF är åttonde största ägare – säger nej till Finlandsflytt

Orsaken till att ISS anlitats är för att många stora utländska aktieägare har aktier i många bolag och helt enkelt inte har möjlighet att följa sätta sig in i varje bolag. ISS vill inte uppge vilka deras klienter är men säger att de även har finska och svenska investerare. 

I fredags gick dock pensionsjätten AMF, åttonde största ägare  i Nordea ut med att man går emot styrelsens förslag om Finlandsflytt.  

Det mesta tyder nu på att AMF och andra motstridiga ägare får börja sig för efter att Alecta och Swedbank Robur Fonder nu ser ut att stödja flytten. 

De största ägarna Sampo och Nordeafonden har nämligen starka band till Nordeas styrelse och ordföranden Björn Wahlroos. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen