Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storägare sätter press på Google

AP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått efter kritiken mot Google. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri. Foto: SJUNDE AP-FONDEN / PRESSBILD
I fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter omfattande kritik mot Google:

Nu sätter svenska pensions- och fondbolag – som är storägare i moderbolaget – press på nätjätten.

Bland annat de statliga AP-fonderna, uppger Dagens industri.

Expressen har i en rad artiklar uppmärksammat hur Google – bland annat via Youtube – bidrar till att sprida hatlistor, olaga hot och upphovsrättsskyddat material.

I fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. En dyr historia för videojätten.

Och nu när debatten har blossat upp i Sverige öppnar flera företag för att sätta press på Google även här

Svenska storägare pressar Google

Svenska pensionsförvaltare är stora ägare i Google på amerikanska börsen. De statliga AP-fonderna äger tillsammans aktier för 3,8 miljarder kronor i moderbolaget Alphabet. Utöver det äger sjunde AP-fonden, soffliggarfonden inom premiepensionssystemet, aktier för fem miljarder kronor.

Efter de senaste dagarnas rapportering öppnar fonden nu för att sätta press på Google. AP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått.

– Det här handlar ytterst om yttrandefrihet och det finns anledning för Etikrådet att initiera dialog med Alphabet/Google och liknande bolag kring den här frågan, säger generalsekreteraren John Howchin till Di.

”Ett hot mot demokratin”

– Vi ser allvarligt på den våg av hot, hat och desinformation som sköljer över världen via internet. I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden, till samma tidning.

"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri.

Även AMF, Swedbank Robur och Nordea har stora pengar i Alphabet.

– Att deras plattform används för att sprida antisemitisk eller annan rasistisk propaganda är inget Nordea någonsin kommer att försvara, säger Katarina Hammar, chef för Nordea Ansvarsfulla Investeringar, till Di.

 

LÄS MER: Bödlarnas dödsfilm från Syrien sprids av Youtube 

 

”Google en annonsmaskin”

Den debatt som nu har kommit i gång i Sverige är ett eko av den som pågår i USA, skriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka i en kolumn i Dagens industri.

Han riktar skarp kritik mot Google:

"Google har i flera år fått omvärlden att blunda för vad bolaget egentligen är: en annonsmaskin beredd att profitera på nästan vad som helst", skriver han inifrån teknikmekkat Silicon valley i USA.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!