AP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått efter kritiken mot Google. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅNAP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått efter kritiken mot Google. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
AP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått efter kritiken mot Google. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri. Foto: SJUNDE AP-FONDEN / PRESSBILD"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri. Foto: SJUNDE AP-FONDEN / PRESSBILD
"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri. Foto: SJUNDE AP-FONDEN / PRESSBILD
I fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. Foto: AP / TT / NTB ScanpixI fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
I fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Storägare sätter press på Google

Publicerad

Efter omfattande kritik mot Google:

Nu sätter svenska pensions- och fondbolag – som är storägare i moderbolaget – press på nätjätten.

Bland annat de statliga AP-fonderna, uppger Dagens industri.

Expressen har i en rad artiklar uppmärksammat hur Google – bland annat via Youtube – bidrar till att sprida hatlistor, olaga hot och upphovsrättsskyddat material.

I fjol valde flera storbolag att bojkotta Youtube, efter att annonser visats intill extremistiskt innehåll. En dyr historia för videojätten.

Och nu när debatten har blossat upp i Sverige öppnar flera företag för att sätta press på Google även här

Svenska storägare pressar Google

Svenska pensionsförvaltare är stora ägare i Google på amerikanska börsen. De statliga AP-fonderna äger tillsammans aktier för 3,8 miljarder kronor i moderbolaget Alphabet. Utöver det äger sjunde AP-fonden, soffliggarfonden inom premiepensionssystemet, aktier för fem miljarder kronor.

Efter de senaste dagarnas rapportering öppnar fonden nu för att sätta press på Google. AP-fondernas gemensamma etikråd arbetar nu med frågorna som har uppstått.

– Det här handlar ytterst om yttrandefrihet och det finns anledning för Etikrådet att initiera dialog med Alphabet/Google och liknande bolag kring den här frågan, säger generalsekreteraren John Howchin till Di.

”Ett hot mot demokratin”

– Vi ser allvarligt på den våg av hot, hat och desinformation som sköljer över världen via internet. I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden, till samma tidning.

"I förlängningen är fenomenet ett hot mot demokratin", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden till Dagens industri.

Även AMF, Swedbank Robur och Nordea har stora pengar i Alphabet.

– Att deras plattform används för att sprida antisemitisk eller annan rasistisk propaganda är inget Nordea någonsin kommer att försvara, säger Katarina Hammar, chef för Nordea Ansvarsfulla Investeringar, till Di.

 

LÄS MER: Bödlarnas dödsfilm från Syrien sprids av Youtube 

 

”Google en annonsmaskin”

Den debatt som nu har kommit i gång i Sverige är ett eko av den som pågår i USA, skriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka i en kolumn i Dagens industri.

Han riktar skarp kritik mot Google:

"Google har i flera år fått omvärlden att blunda för vad bolaget egentligen är: en annonsmaskin beredd att profitera på nästan vad som helst", skriver han inifrån teknikmekkat Silicon valley i USA.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen