Cloetta tar över Candyking. Foto: Joel Nilsson
Cloetta tar över Candyking. Foto: Joel Nilsson

Storaffär: Cloetta köper Candyking

Publicerad

Nu tar Cloetta över Candykings godiskrona.

I ett pressmeddelande meddelar Cloetta att de förvärvar lösviktsgodisbolaget för 325 miljoner kronor.

Cloettas aktie stiger kraftigt på börsen under fredagen, skriver DI.

I sitt pressmeddelande skriver Cloetta att de köper 100 procent av lösviktsgodisbolaget Candykings aktier. Köpeskillnaden ligger på 325 miljoner kronor i nuläget.

Candyking är ett av de ledande lösviktsgodisbolagen i Norden och i Storbritannien under namnen ”Karamellkungen”, ”Candyking” samt ”Candyking favourites”. De säljer också naturgodis under märket ”Parrot”.

Cloetta är å sin sida kanske mest känt för sina storsäljare Polly, Ahlgrens bilar och Kexchoklad.

Cloetta skriver i pressmeddelandet att köpet är en del av deras arbete för att ta sig in på lösviktsgodismarknaden. De skriver även att de ser den marknaden som en viktig då den tar allt större plats.

– Förvärvet av Candyking kommer att stärka Cloettas position i Danmark, Norge och Storbritannien. Cloetta kommer att ha möjligheten att utveckla Candykings märke och produkter, för att erbjuda en attraktiv kund- och konsumentupplevelse, säger Cloettas avgående vd:n Danko Maras i pressmeddelande.

Candyking sålde godis för 1,3 miljarder

När det gäller den totala årsförsäljningen så sålde Candyking godis för 1,3 miljarder kronor mellan det tredje kvartalet 2015 och det tredje kvartalet 2016. Rörelseresultatet innan räntor, skatt och andra avdrag låg på 70 miljoner kronor.

– Förvärvet kommer att stärka vår position inom naturgodisbranschen. Utöver det så finns det också vissa samverkansaspekter inom kostnaderna som gör förvärvet attraktivt, säger Danko Maras i pressmeddelande.

Under fredagen steg Cloettas aktie på börsen och klockan 14:36 gick den upp 5,48 procent.

Cloetta startade redan år 1862 i Köpenhamn. I dag har bolaget runt 2 600 anställda i 14 olika länder, bland annat Sverige och Norge.

Candyking har drygt 8 000 försäljningsställen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen