Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor SAS-strejk nära – alla erbjuds boka om

SAS-piloternas strejk kan bli verklighet på fredag.Foto: ALEX LJUNGDAHL

SAS-piloterna hotar att gå ut i strejk vid midnatt natten till fredag. 

Nu erbjuder flygbolaget alla som reser med SAS mellan fredag och måndag att boka om sina biljetter.

– Vi får en hel del samtal från oroliga kunder, säger Freja Annamatz på SAS pressavdelning.

Brukar du flyga med SAS?

Förhandlingarna mellan SAS och flygbolagets piloter inleddes den 11 mars i år. Men efter tre veckor bröt förhandlingarna samman. 

Och trots att medling pågått mellan parterna i drygt två veckor är positionerna fortfarande låsta.

Det innebär att hotet om en flygstrejk i hela Skandinavien från midnatt natten mot fredag 26 april rycker allt närmare.

– Vi gör allt vi kan för att nå en lösning, säger Feja Annamatz.

Samtidigt förbereder sig SAS för inställda flyg från och med fredag. På onsdagen meddelade flygbolaget att alla kunder som reser mellan fredag och måndag nästa vecka har möjlighet att gratis boka om sitt flyg på grund av den hotande pilotstrejken.

Oroliga kunder

– Vi förstår om kunderna är oroliga och vi får en hel del samtal kring detta, säger Freja Annamatz.

SAS Pilot Group, som representerar 95 procent av alla SAS-piloter i de tre skandinaviska länderna, kräver bland annat högre lön och bättre arbetsvillkor.

– Vi har gjort uppoffringar under lång tid och halkat långt efter andra flygbolag när det gäller hur många dagar man jobbar, hur man jobbar när man jobbar, och ersättningar. Det måste vi ha ett erkännande för. När man har erkänt det, då kan vi börja prata om sakfrågorna, har Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group, sagt till Expressen.

Wilhelm Tersmeden.Foto: Jannis Politidis / Svensk pilotförening

Arbetsgivarsidan: Extrema krav

Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Transportföretagen flygbranschen, kallar piloternas krav för ”extrema”. 

– De vill ha betydligt högre lön, de vill jobb betydligt mindre och de vill begränsa arbetsgivarens möjlighet att utveckla sin verksamhet på det sätt som man gör i andra bolag på svensk arbetsmarknad, säger han.

Torbjörn Granevärn.Foto: Magnus Sandberg

Enligt Torbjörn Granevärn har SAS-piloterna i dag i snitt 93 000 kronor i lön, tillägg och traktamente före skatt.

Han uppger att piloterna kräver löneökningar på 13 procent, samtidigt som de vill arbeta fem dagar mindre per år. Ännu ett krav från piloterna är enligt Torbjörn Granevärn att alla som vill det ska få ett fast schema där man arbetar fem dagar och därefter är ledig fyra.

Facket: En ren lögn

Han delar inte bilden att SAS-piloterna skulle ha halkat efter lönemässigt. De ligger tvärtom i tätklungan bland de elva bolagen i flygbranschen.

Enligt Dagens industri uppger facket att SAS-piloter går in på en lön om 34 000 kronor, som höjs för varje år i en 24-stegstrappa till slutlönen 97 700 kronor. 

”Osanning”, säger Rawaz Nermany, ordförande för Svensk Pilotförening, om arbetsgivarens uppgift om snittlönen.

– Vi menar att det inte är sant, snittlönen kan helt enkelt inte vara så hög. Jag får nästan uppfattningen att det är någon slags opinionsbildning i syfte att framställa oss i dålig dager, och vända allmänheten emot oss genom att föra förhandlingar i det offentliga. Något vi tycker är olyckligt, säger Rawaz Nermany. 

Torbjörn Granevärn säger: 

– Sen har jag förståelse för, på det personliga planet, att man gärna jämför sig med flygbolag i Mellanöstern och vad det nu kan vara. 

Det uttalandet får Wilhelm Tersmed att reagera med hetta.

– Transportföretagen säger att vi jämför oss med utomeuropeiska flygbolag. Det är en ren lögn från Torbjörn Granevärn. Det har vi aldrig gjort. Det säger man bara för att misskreditera oss, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!