Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora pengar att tjäna på att hyra ut stugan till sommaren

Foto: Shutterstock / Shutterstock
Foto: GUN PERSSON LJUSNE / COLOURBOX
Foto: PRESSBILD.

Går du i tankarna av att hyra ut ditt sommarställe i år?

Gör det.

Enligt en ny undersökning så kommer svenskarna spendera sommaren i Sverige – och gärna på landet. 

– För den som vet med sig att fritidshuset bara kommer användas under några veckor är det guldläge, säger Matilda Adelborg på Blocket bostad.

Enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket planerar 7 av 10 svenskar att antingen stanna hemma eller semestra i Sverige i sommar. 

Siffran kan komma att stiga.

Så har du ett sommarhus som du funderar på att hyra ut? Tveka inte.

Färska siffror från Blocket gör gällande att sökningar på ”fritidshus uthyres” och ”hyra stuga” har mer än fördubblats de senaste 30 dagarna jämfört med samma period förra året. 

Skattefritt upp till 40 000

– För den som vet med sig att fritidshuset bara kommer användas under några veckor är det guldläge att börja fundera på att hyra ut sitt boende de veckor du inte själv är där. Svenskarna hungrar efter torp och stugor just nu. Du kan tjäna mycket pengar på veckor som stugan egentligen bara står och samlar damm. Du har dessutom rätt att hyra ut ditt boende, och slippa betala skatt, upp till 40 000 kronor, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket bostad.

Anledningen till uppsvinget för intresset av fritidshus i Sverige handlar till en stor del om coronaviruset. Äldre släktingar med sommarställen avråds man just nu från att besöka, samtidigt som utlandssemestrar i sommar anses vara väldigt osäkert.

Högst och lägst priser

– I vanliga fall är det många som åker och hälsar på släktingar och vänner som har hus på Gotland eller Österlen, men i år kanske det inte går. Därför är behovet av stugor extra stort i år, säger Matilda Adelborg.

Beroende på var din sommarstuga är i landet kan du tjäna olika mycket. I Båstad var medianpriset för att hyra ett fritidshus i en månad mer än 10 000 kronor dyrare än i Mora. 


Här är det billigast och dyrast

BILLIGAST

1. Mora (4200)

2. Öckerö (4500)

3. Storuman (4600)

4. Östersund (4700)

5. Motala (5260)


DYRAST

1. Båstad (14500)

2. Stockholm (16000)

3. Sotenäs (9000)

4. Varberg (9000)

5. Älvdalen (8875)


Medianpriser för en veckas uthyrning på respektive ort.

Källa: Blocket bostad


10 MEST SÖKTA PLATSERNA

1. Gotland

2. Öland

3. Skåne

4. Halmstad

5. Åre

6. Stockholm

7. Österlen

8. Norrtälje

9. Göteborg

10. Varberg

Källa: Blocket bostad

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!