Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter vinstvarningen – stora klädkedjan rasar på börsen

Kappahl vinstvarnar för första kvartalet, september-november. Foto: MALIN LÖÖF

Kappahl vinstvarnar för första kvartalet.

Klädkedjan tappar i försäljning – och nu erkänner vd:n och koncernchefen Danny Feltmann sin tabbe.

– Den justering vi gjorde på priskampanjerna var för kraftfull, säger han till nyhetsbyrån Direkt.

Nu störtdyker aktien på Stockholmsbörsen.

Kappahl vinstvarnar för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret då bolaget tappar i försäljning.

Klädkedjan bedömer att rörelseresultatet för första kvartalet 2017/2018 kommer att bli lägre än första kvartalet 2016/2017, och att det uppgår till cirka 100 miljoner kronor – jämfört med 145 miljoner motsvarande period 2016/17. 

Kappahl om sämre försäljning

"Försäljningen under kvartalet har hittills inte levt upp till våra förväntningar. Det beror framförallt på att vår pris- och kampanjstrategi i det generellt hårda marknadsklimatet i höst inte gett den effekt vi önskat", säger vd Danny Feltmann i en kommentar.

 

LÄS MER: Tungt för modehandeln – hoppas på Black Friday

 

I en intervju med nyhetsbyrån Direkt erkänner han sin tabbe.

– Vi planerade inför hösten för att få en mer lönsam försäljning. Men när vi minskade kraftigt på våra rabattaktiviteter, samtidigt som marknaden var rejält svag, inte minst i oktober, då blev det en kraftig försämring av försäljningen mot vad vi hade planerat, säger Feltmann.

Hur rättar ni till det här i november och inför julhandeln?

– Det är bara att erkänna att den justering vi gjorde på priskampanjerna var för kraftfull, så nu justerar vi så klart åt andra hållet utan att det förhoppningsvis svänger helt tillbaka, säger vd:n till Direkt.

Har det börjat gå åt rätt håll nu?

– Ja, det tycker jag att det gör. Vi har en ganska bra och stabil kostnadskontroll och det känns som att vi i alla fall har justerat en del. Sedan får vi se hur det håller i sig och hur marknaden utvecklar sig.

 

LÄS MER: Extra utdelningar efter starkt Kappahl-resultat

 

Kappahl störtdyker på börsen

Efter det oväntade beskedet om vinstvarningen rasade Kappahls aktie på Stockholmsbörsen. Den störtdök med över 20 procent i öppningen – och efter en timme hade nedgången stabiliserats kring 17 procent.

Klädbolaget har annars klättrat på sistone. För tre månader sedan stod den i drygt 44 kronor men i slutet av september började den klättra – rejält. Innan dagens tapp låg den på ungefär 65 kronor.

Kappahls delårsrapport för första kvartalet, september-november 2017, kommer att publiceras som planerat den 20 december.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!