Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor guide: Så blir din privatekonomi 2019

Riksbanken höjde reporäntan för första gången på sju år den 20 december. Höjningen träder i kraft den 9 januari och SBAB och Swedbank har redan höjt sina räntor.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL
Du som arbetar eller är pensionär får sänkt skatt nästa år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Du som arbetar eller är pensionär får sänkt skatt nästa år. Men se upp – de extra hundralapparna kan lätt ätas upp av högre kostnader. 

Under året kan också taket i a-kassan sänkas.

Så här kan din privatekonomi förändras nästa år. 

Sänkt skatt

Skattesänkningen sker för löntagare genom utökat jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för när du ska börja betala statlig inkomstskatt. Skattesänkningen för pensionärer gäller för även för inkomster under 17 000 kronor, i enlighet med den M/KD-budget som klubbades igenom i riksdagen i december. I övergångsbudgeten skulle endast pensionsinkomster över 17 000 kronor få sänkt skatt, eftersom skatten redan sänkts för inkomster därunder. 

FRIDA BRATT: Varsågod, här är din privatekonomi 2019 

Så påverkas du som är löntagare av det utökade jobbskatteavdraget:

Inkomst: 12 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 67 kronor.

Inkomst: 15 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 120 kronor.

Inkomst 20 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 150 kronor.

Inkomst 25 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 170 kronor.

Inkomst: 30 000. Sänkt skatt per månad: 200 kronor.

Inkomst 31 000–45 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 210 kronor.

Så påverkas du av höjda brytpunkten:

Inkomst: 41 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 77 kronor.

Inkomst 42 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 277 kronor.

Inkomst 43 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 282 kronor.

Så mycket lägre betalar du som är pensionär i skatt nästa år:

Pension: 12 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 67 kronor

Pension 15 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 118 kronor

Pension 20 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 150 kronor.

Pension 25 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 345 kronor.

Pension 30 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 567 kronor.

Pension 35 000 kronor. Sänkt skatt per månad: 664 kronor.

Källa: Riksdagens utredningstjänst

Skatten sänks för pensionärer 2019.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Högre pension – men också högre priser

Pensionerna räknas varje år upp. 2019 höjs inkomstpensionen med 1,4 procent och garantipensionen med 2,2 procent. En uträkning från Swedbank visar att det innebär att garantipensionären får 140 kronor mer kvar i plånboken nästa år. 

Men det är allt annat lika. Stiger gör nämligen också priserna i samhället – inflationen har under året legat på 2.4 procent. 

Allt som allt äts uppräkningarna av pensionerna därmed helt upp av prisökningarna. Enligt Swedbank minskar garantipensionärens köpkraft faktiskt med 170 kronor per månad, med hänsyn tagen till inflationen. Bankens uträkningar visar också att ett pensionärspar med lägre pension får en försämrad köpkraft med 100 kronor per månad. 

Att notera är också att både M och KD har sagt sig vilja höja momsen, vilket skulle höja konsumentpriserna ytterligare. Moderaterna har tidigare lagt fram ett förslag på höjd moms på mat från 12 till 14 procent. Kristdemokraterna har sagt sig vilja höja momsen med en procentenhet på alla momssatser. Inget av detta finns med i den aktuella M/KD-budgeten, men skulle möjligen kunna införas längre fram om partierna får möjlighet. 

LÄS MER: Här är tusenlapparna som många äldre missar 

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Högre bolåneräntor

Riksbanken höjde reporäntan för första gången på sju år den 20 december. Höjningen träder i kraft den 9 januari och SBAB och Swedbank har redan höjt sina räntor, medan övriga banker avvaktat. 

Vi vet ännu inte hur stora möjligheter Stefan Ingves har att fortsätta med sina planerade räntehöjningar, eftersom konjunkturen visar tecken på att vika. Men även om bankerna inte skulle höja riktigt lika mycket som Riksbanken av konkurrensskäl, så är det klokt att ta höjd för högre boendekostnader. 

Eftersom många svenskar har så pass stora lån kan små höjningar från banken få stora effekter. Det hushåll som har ett lån på fem miljoner kronor får en ökad månadskostnad på 850 kronor om bankens bolåneränta stiger med endast 0,2 procentenheter till 1,7 procent. 

Rut-avdraget tredubblas.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Utökat rut-avdrag

Rut-avdraget tredubblas i och med den M/KD-budget som gäller för nästa år. Det betyder att du får 50 procent av arbetskostnaden subventionerad för rut-tjänster upp till 75 000 kronor per person och år, i stället för 25 000 kronor. 

Högre tv-avgift

Vid årsskiftet ­ersätts tv-licensen med en ­public service-avgift på 1 procent som dras direkt från inkomsten. Avgiften är max 1 300 kronor per person och år, och den ska betalas av alla över 18 år. Den nya tv-avgiften är fördelaktig för ensamstående pensionärer, som får sänkt avgift från 2 400 kronor (för 2018) till 1 300 kronor. Men för två sammanboende med två inkomster stiger avgiften med 200 kronor. 

LÄS MER: Nu börjar ditt nya tv-liv: Det här gäller för nya avgiften 

Kan komma under 2019: Sänkt tak i a-kassan

I en intervju med Expressen var Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson tydlig med att hon vill sänka taket i a-kassan tidigt i mandatperioden, om chans ges. Den som är arbetslös bör därför räkna med att taket kan komma att sänkas redan under nästa år.

Moderaterna vill att taket sänks till 760 kronor de 100 första dagarna, därefter till 680 kronor per dag. Kristdemokraterna vill se ett tak på 760 kronor i 300 dagar, innan nivån hamnar på 680 kronor per dag. Att notera är att både C och L också sagt sig vilja sänka taket. Förslaget på sänkt a-kassa finns dock inte med i den M/KD-budget som klubbades igenom i riksdagen i december.

Swedbanks uträkning visar oavsett hur det blir med detta att den som är arbetslös får cirka 100 kronor mindre i plånboken nästa år, vilket är en effekt av att tv-avgiften dras på skatten och att den som är arbetslös inte får något jobbskatteavdrag. 

LÄS MER: Beskedet: Då sänks taket i a-kassan 

Högre elpris

Elpriset har stigit under året och landade på ett snitt på 45 öre per kWh – nästan 60 procent mer än under 2017, enligt TT. Orsaken är bland annat den torra sommaren, som bidragit till låga nivåer i vattenmagasinen. Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå kan januaris elräkning bli 3 000-4 000 kronor högre i år för en genomsnittlig villaägare som förbrukar 20 000 kWh per år.  

Dessutom höjs energiskatten med 1,6 öre per kWh vid årsskiftet. Det blir ungefär 320 kronor om året för en genomsnittlig villaägare, och 50 kronor om året för lägenhetsinnehavaren, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå. 

LÄS MER: Prognos: Fortsatt höga elpriser även nästa år

Övrigt: avgiftsfri tandvård och nya karensregler

Den 1 januari införs avgiftsfri tandvård för alla upp till 23 år. Samtidigt höjs åldersgränsen för dem som kommer att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget till 24 år. 

Karensdagen försvinner och ersätts med ett avdrag på 20 procent av den genomsnittlioga veckoersättningen av sjuklönen. Tanken är att den som jobbar skift och oregelbundna tider inte längre ska missgynnas. 

Samtidigt ändras reglerna för VAB, så att kravet på att anmäla vab första dagen slopas.