Tisdagen började i dur på Stockholmsbörsen, med en uppgång på nästan en procent efter måndagens tapp på 3,2 procent. Foto: Ahn Young-JoonTisdagen började i dur på Stockholmsbörsen, med en uppgång på nästan en procent efter måndagens tapp på 3,2 procent. Foto: Ahn Young-Joon
Tisdagen började i dur på Stockholmsbörsen, med en uppgång på nästan en procent efter måndagens tapp på 3,2 procent. Foto: Ahn Young-Joon
Stockholmsbörsen klarade inte av att resa sig efter måndagens storsmocka. Foto: Andy WongStockholmsbörsen klarade inte av att resa sig efter måndagens storsmocka. Foto: Andy Wong
Stockholmsbörsen klarade inte av att resa sig efter måndagens storsmocka. Foto: Andy Wong

Stockholmsbörsen stänger på minus

Publicerad
Uppdaterad

Stockholmsbörsen klarade inte av att resa sig efter måndagens storsmocka. Den stympade handelsdagen inför trettonhelgen avslutades också med nedgångar.

Såväl det breda indexet OMXSPI som storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 0,5 procent.

Tisdagen började i dur på Stockholmsbörsen, med en uppgång på nästan en procent efter måndagens tapp på 3,2 procent.

Men efter en timme var det goda humöret bortblåst, och kurserna föll tillbaka igen.

Bjässarna föll tilbaka

Populära småspararaktier som Fingerprint Cards, SKF och Atlas Copco tappade delar av – eller hela – uppgången.

Även i Europa var det dystra miner. Den tyngsta europeiska börsen, den i Frankfurt, backade med 0,6 procent.

Precis som på måndagen föregicks handeln i Europa av en dramatisk morgon i Asien. Kinas centralbank aviserade att den ska pumpa ut motsvarande 170 miljarder nya kronor i landets finansiella system, och obekräftade rykten gjorde gällande att statligt kontrollerade fonder stödköpt aktier i stor skala för att hålla uppe kurserna.

Det kunde dock inte hindra vare sig Kinas viktigaste börs – den i Hongkong – eller Tokyobörsen från att backa.

Stängt i en och en halv dag

Nästa test på börshumöret kommer på torsdag, efter att Stockholmsbörsen stänger under trettondagsafton.

USA-börserna håller dock öppet som vanligt, så när Stockholm kommer i gång igen kommer det finnas en och en halv handelsdag i USA att förhålla sig till.

Vid cirka 16.30 är New York-börsens Dow Jones-index ner 0,3 procent medan teknikbörsen Nasdaq backar med 0,1 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen