Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börsfallet: ”New York håller i taktpinnen nu”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Joakim Bornold.

Stockholmsbörsen faller i öppningen på torsdagsmorgonen. 

Efter en halvtimmes handel hade börsen fallit med cirka 1,3 procent.

– New York-börsen håller i taktpinnen nu, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Reaktionen kommer efter att Asienbörserna fallit kraftigt på torsdagsmorgonen. Detta sedan Wall Street kvällen innan upplevt sitt största ras på åtta månader, skriver Reuters.

FRIDA BRATT: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha nu 

– Stockholmsbörsen forsätter att falla även om det är lugnare än på de asiatiska marknaderna. Det är New York-börserna som håller i taktpinnen nu och det är först när vi får signaler därifrån som vi kan se om fallet ska fortsätta eller om det bromsas upp här, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

Stockholm öppnade direkt på -1,8 procent men lugnade sig något därefter. Efter en halvtimmes handel hade låg börsen på -1,3 procent. 

Volvo och Electrolux faller båda med 2,5 procent, medan Ericsson är ned 1,63 procent. Klädkedjan Kapp-Ahl rasar 12,4 procent i spåren av morgonens rapport. 

LÄS MER: Börsfall i USA och Asien 

Räntehöjningar pressar börsen

LÄS MER: Bästa metoden: Så snabbt sparar du till en miljon 

Joakim Bornold framhåller höjningarna från den amerikanska centralbanken Federal Reserve som den främsta anledningen till raset. 

– Den amerikanska räntan har stigit allt snabbare takt, vilket nu pressar börskurserna. Men raset handlar även om oro för den rapportperiod som drar i gång nu, om bolagen kommer kunna försvara sina höga värderingar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

FRIDA BRATT: Powell lär ha nära till pausknappen 

Även Maria Landeborn framhåller stigande räntor i kombination med handelskriget som anledningarna till rasen. 

– Dessutom bidrar vinsthemtagningar efter den långa börsuppgången som gör att fallet blir större och snabbare. De aktier som gått upp mest, som amerikanska teknikbolag, är också de som faller mest.

Fall på Asienbörserna

Asienbörserna föll på morgonen. Både Shanghais kompositindex och japanska Nikkei 225 föll 3,9 procent. Hongkong-börsen Hang-Seng föll 3,7 procent, medan Taiwanbörsen stod för det största raset på hela 6 procent.

I USA var det teknikjättarna var de som framför allt backade på onsdagen. 

Facebook backade med 4,1 procent och Netflix stod för ett stort ras på hela 8,4 procent. Både Nasdaq och Dow Jones föll med fyra respektive 3,1 procent. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!