Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholmarna fick betala för Fortums klipp

Låg bakom försäljningen. Stockholmspolitikerna Carl Cederschiöld (m) och Mats Hulth (s) är ansvariga för utförsäljningen av Stockholms stora energikoncern Birka Energi till finska Fortum. Affären gjorde Fortum till en vinstmaskin och många chefer till mångmiljonärer.
Foto: Kenneth Jonasson

Fortum fick köpa Birka Energi av Stockholms Stad för 19 miljarder kronor.  

Birka Energi var då Sveriges tredje största energikoncern med tillgångar bokförda till 72 miljarder kronor.  

- Det var en jävla dålig affär, säger Mats Hulth, dåvarande socialdemokratiskt finansborgarråd och delvis ansvarig för utförsäljningen.

Affären var ett superklipp för Fortum -  på stockholmarnas  bekostnad.

 Fortums svenska vinstmaskineri är i dag värt omkring 65 miljarder kronor, uppskattar Karri Rinta, analytiker på Handelsbanken. Det är hälften av Fortums hela börsvärde på 130 miljarder kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt

 Stommen i Fortums svenska affärsenheter är Birka Energi som Fortum betalade 19 miljarder kronor för.

 - Det hade varit en klar fördel för Stockholms Stad att ha  behållit Birka Energi. Elpriserna har ju stigit kraftigt och företaget hade tjänat mycket pengar som kommit staden till godo, säger Hulth.

 Bara 2007 drog Fortum in cirka hälften av årsvinsten i Sverige, 9 miljarder kronor, där en stor del kommer från Birka Energi. Försäljningen av Birka Energi är troligen en av de sämsta företagsförsäljningarna som någonsin har gjorts i Sverige.

 -  Det vet jag inte, men det var en bra affär då, påstår Carl Cederschiöld, dåvarande moderat finansborgarråd som drev igenom affären.

Ville köpa Birka Energi

 Statliga Vattenfall ville köpa Birka Energi, men Cederschiöld ville av ideologiska skäl sälja till finska delstatliga Fortum.

 - Ja, det medger jag.

 Varför sålde ni överhuvudtaget?

 - Vi trodde inte att Stockholms stad skulle ha tillräckligt starka finansiella muskler till investeringar i elnät och kraftverk, säger Cederschiöld.

 Mats Hulth är "djupt upprörd" över Fortumchefernas generösa bonusar- och optionsprogram:

 -  Det är fruktansvärt. De  höjer priserna, avskedar lite personal och tar ut stora vinster själva. Det måste vara världens enklaste jobb att vara direktör på Fortum. Att sälja el som alla  behöver på en elmarknad där konkurrensen inte fungerar.

 Så varför sålde du den första delen av Birka Energi?

 -  Vi var på väg att förlora makten i Stockholm 1998. Den borgerliga oppositionen ville sälja Birka Energi under alla omständigheter. Därför gjorde vi en kompromiss om att bara sälja halva koncernen, säger Hulth och medger att det var det sämsta han gjort.

Satt i styrelsen

 Det finska statliga företaget IVO -  som sedan bytte namn till Fortum -  betalade 4,5 miljarder kronor.

 Strax därefter tog en borgerlig majoritet över makten i Stockholm med moderaterna som största parti. Carl Cederschiöld blev finansborgarråd.

 Samtidigt var HG Wessberg ordförande för stockholmsmoderaterna. Han satt också i styrelsen för Birka Energi där Cederschiöld var ordförande.

 I dag är Wessberg statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt och statsministerns närmaste man.

 2002 såldes den andra halvan av Birka för 14,5 miljarder kronor till Fortum.

"Ett beslut som växte fram"

 Vilken roll spelade Wessberg vid försäljningen?

 -  Vi var överens om... det var ett beslut som växte fram och vi var överens om att göra detta inom moderaterna och den borgerliga majoriteten i Stadshuset. Han deltog i diskussionerna, hade synpunkter och bidrog på olika sätt, säger Cederschiöld.

 HG Wessberg till Expressen: 

 -  Jag spelade ingen operativ roll i försäljningsprocessen. Det var inte Birka Energis styrelse som höll i processen, det gjorde ägaren Stockholms stadshus AB.