Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnkrögarna om nya beskedet: ”Dödsstöten”

Så reagerar krögare och besökare på alkoholförbudet.
Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt säger att han förstår att smittspridningen måste hindras, men att man borde göra det ”tillsammans genom att ha en dialog och hantera det affärsmässigt”.Foto: Pressbild
Stjärnkrögaren Anna Lallerstedt kallar beskedet för ”en katastrof”.Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är en säker miljö med stora avstånd, där vi inte minglar, eller har en massa nattklubbsmiljö, utan vi sitter ned och äter mat”, säger stjärnkocken Tareq Taylor.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / SPA
”Det får räcka nu”, säger PG Nilsson på Svenska brasserier, som driver flera krogar i StockholmFoto: Pressbild
”Det handlar mycket om att när vi druckit lite för mycket släpper hämningarna och vi kommer för nära varandra”, säger stjärnkrögaren Ulf Wagner.Foto: FOTO TOMMY HOLL IBL/AOP / /IBL
Folk utanför krogarna på Sveavägen i centrala Stockholm i våras.Foto: Janne Åkesson / Swepix / Janne Åkesson / Swepix
”Till syvende och sist kommer det slå mot företag och jobb”, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.Foto: Peter Knutson / Pressbild
Malin Ackholt, ordförande Hotell- och restaurangfacket.Foto: Fredrik Sandin Carlson
Förslaget innebär att ingen alkohol får köpas efter klockan 22. Det ska nu ut på remiss.Foto: Shutterstock
1 / 10

Stämningen i krogbranschen är uppgiven efter regeringens besked.

Stjärnkrögarnas dom: ”Katastrof” – och ”dödsstöten för branschen”.

Nu kommer flera tvingas varsla.

– Det känns för jävligt, säger Sturehofs PG Nilsson.

På onsdagen kom regeringens förslag:

Man vill förbjuda att alkohol serveras på restauranger i Sverige efter klockan 22 från den 20 november.

Beskedet tog Sveriges krögare på sängen. Det går ännu inte säga exakt hur detta kommer att slå, men många räknar nu på hur deras verksamheter påverkas – och befarar att de kommer tvingas varsla.

Niklas Ekstedt: ”Vågar inte lita på regeringen”

Niklas Ekstedt, som driver Ekstedt och Tyge & Sessil i Stockholm, tycker att det var ”lågt” av regeringen att inte förvarna.

– Man kunde ha haft en dialog med vår branschorganisation. Det blir väldigt tydligt att våra politiker inte är delaktiga i något slags företagande, säger han.

Nu tror stjärnkrögaren att det kan bli ”ännu tuffare än i våras”.

– Många kommer att tvingas avskeda personal. Många kolleger jag pratat med känner att de inte vågar lita på regeringen längre.

”Katastrof för branschen”

Anna Lallerstedt, som driver Eriks Bakficka och Gondolen i Stockholm, säger:

– Beskedet är en katastrof för hela branschen som redan har det tufft. November och december är våra viktigaste månader och är ännu viktigare nu på grund av pandemin. Och så kommer det här, säger hon.

Hon förstår att smittspridningen måste minskas men tycker att de i krogbranschen görs till ”de stora syndabockarna”.

– Folk går ju knappt på restauranger längre. Vi kommer att få se jättemånga konkurser och det kommer att kosta många jobb i vår bransch, säger Anna Lallerstedt.

”Inte farligare i dag”

Tareq Taylor, som driver Kockeriet i Malmö och Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg, är liksom de andra besviken över hur beslutet kommunicerades:

– Det är inte på grund av att vi ska sluta servera alkohol klockan 22 som vi blir drabbade, utan för att regeringen är alldeles för otydlig med varför man gör detta och vad man vill komma åt.

Taylor fortsätter:

– Man slår undan benen på en bransch som man också ber vara öppen. Man kan inte belägga en hel bransch med näringsförbud på grund av en felaktig retorik.

Stjärnkocken tror nu att gäster inte kommer att våga besöka restauranger.

– Men det är inte farligare i dag än det var i går.

Domen: Dödsstöt – och symbolpolitik

PG Nilsson, huvudägare i Svenska brasserier som bland annat driver Stockholmskrogarna Riche, Sturehof och Teatergrillen, går steget längre och kallar regeringens förslag för ”dödsstöten för restaurangbranschen”.

Han säger att alla restriktioner träffar branschen på ett eller annat sätt.

Uppmaningen att bara umgås med folk i familjen och regeln att man bara får sitta åtta vid ett bord – ihop med det nya beskedet – kallar han för ”käftsmällar”.

– Det är oproportionerlig och orättvist att vi ska ta alla smällar.

Vad får detta för konsekvenser för dina verksamheter?

– Det är inte fråga om om utan hur många vi måste varsla. Så ser det ut både hos oss och hos de flesta andra. Vi kommer behöva säga upp mycket folk och det känns för jävligt, så klart.

– Vi kommer behöva göra oss av med bra kompetens som kan vara svår att ersätta när det vänder igen. Det handlar om personliga livsöden och är ett högt pris att betala för vad jag tycker är symbolpolitik.

”Jättetragiskt”

Ulf Wagner som driver Sjömagasinet I Göteborg kallar beskedet ”jättetragiskt”.

– Men vi är mitt i en av de värsta kriserna vi haft i det moderna samhället, så jag förstår att något måste göras, säger han.

– Nu får vi försöka anpassa oss och tänka till lite grann för att kunderna ska känna sig säkra. Kanske vi får sluta servera vid nio eller halv tio så att folk kan sitta kvar i lugn och ro och äta och dricka färdigt.

Så säger Visita

På branschorganisationen Visita reagerade man med ”stor förvåning och förtvivlan” på regeringens besked.

– Återigen ger man sig på restaurangnäringen när det finns smittspridning överallt, säger vd:n Jonas Siljhammar.

Han vänder – liksom krögarna – sig emot att regeringen gick ut med förslaget utan att prata med branschen.

 – Serveringsställen är enda näringen som redan har smittskyddsåtgärder och som dessutom redan kontrolleras av kommunerna.

Att slå igen klockan 22 kommer innebära ”enorma konsekvenser”, enligt Siljhammar. En del han pratat med kommer tvingas stänga, andra förlorar stora delar av sin omsättning.

”Klockan 22 är inte rätt tid”

– Många restauranger tappar en hel sittning och man har nu bokat upp sig för julbordssäsongen, säger vd:n och fortsätter:

– Klockan 22 är inte rätt tid. Festande nattetid startar inte klockan 22, så om det är den man vill komma åt är det en väldigt konstigt vald tid och man slår sönder stora delar av restaurangnäringen som redan har smittskyddsåtgärder och regler för en säker miljö.

Både Visita och Hotell- och restaurangfacket vill nu se att de ställen som drabbas får stöd och kompensation.

– Det är oerhört viktigt att företag kompenseras för den ekonomiska förlusten, säger fackordföranden Malin Ackholt.

Hon kan inte uttala sig om hur många anställda som drabbas men säger:

– Det kommer försvinna både arbetstid och öppettid eftersom man måste stänga senast 22.30. 

Det här innebär alkoholstoppet

Socialdepartementet föreslår en ny lag om tillfälligt förbud mot servering av alkohol efter klockan 22.

Beskedet lämnades av statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren, S, på en pressträff på onsdagen.

Förslaget innebär att servering av ”alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat” förbjuds mellan klockan 22.00 och 11.00. Syftet är att minska spridningen av coronaviruset.

Verksamheter som serverar alkohol kommer också vara tvungna att stänga klockan 22.30.

Förslaget föreslås gälla från den 20 november till sista februari 2021.

Enligt Folkhälsomyndigheten är serveringsställen ”särskilt riskfyllda ur smittskyddssynpunkt”, eftersom det lätt uppstår folksamlingar.

 

Se också:

Britton: ”Om vi inte skärper till oss kan det bli en ganska mörk bild fram till nyår”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!