Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krog-vd:n Louice: ”Hel bransch kommer utrotas”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Johan Jureskog beskriver en bransch i fritt fall.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Han menar även att åtgärderna i regeringens krispaket inte är tillräckliga.Foto: YLWA YNGVESSON
Ibrahim Cogo driver nattklubben Satin i Örebro.Foto: Privat
Tomt på många restauranger i landet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charbel Toma på Waynes Coffee påverkas av de nya reglerna.Foto: Privat

Krog- och restaurangbranschen är en av de som just nu drabbas allra hårdast av coronakrisen.

Stjärnkrögaren Johan Jureskog är en av de som riktar stark kritik till mot regeringens åtgärder hittills som han menar inte är tillräckliga.

Samtidigt påverkas många av Folkhälsomyndighetens nya beslut att förbjuda barservering.

– Det är döden, det är bara att stänga. Det går inte att bedriva verksamhet på något vettigt sätt, säger Ibrahim Cogo som driver nattklubben Satin i Örebro. 

Louice Nilsson, vd för krogen och restaurangen Häktet i Stockholm fruktar också för konsekvenserna.

– Snart kommer en hel bransch vara utrotad om vi inte får en lösning på problemet.

Johan Jureskog som driver restauranger AG och Rolfs kök i Stockholm beskriver en bransch som just nu är på väg att gå under.

– Det är ångest, det är fritt fall, säger han och rabblar snabbt upp ett antal restauranger i centrala Stockholm som redan nu har tvingats stänga igen.

Enligt Jureskog är regeringens åtgärder hittills med det krispaket som presenterades den 16 mars, otillräckliga.

– Jag satt härom och kvällen och funderade på vad jag har gjort för Sveriges näring och gjorde ett överslag på vad jag sett till att det kommit in i skattepengar. Och bara jag som person har genererat över en halv miljard på de 17 åren som jag har varit krögare. I bara skatt. Och nu är det kalla handen.

Jämför med Spanien

Branschprofilen jämför med regeringens åtgärder i Spanien, ett av de länder där coronasmittan nu ökar allra mest.

– Där har de stängt ner. Sen får krögaren ingen ersättning själv, men alla i hans personal får lön från staten. De ser också till att kompensera halva omsättningen för den tiden som det är stängt.

– Jag vet exakt vad jag kommer tjäna eller inte tjäna i mars, eftersom hela mina företag är infekterade av corona .Då får ju staten pröjsa upp vår förlorade omsättning, annars går vi i konkurs, fortsätter han.

 

Världens Affärer: USA - 100 döda i corona på ett dygn

Världens Affärer: USA - 100 döda i corona på ett dygn

Han är också kritisk till regeringens nya system med korttidspermitteringar, där anställda kan gå ned hela 60 procent i arbetstid, men få 90 procent av lönen. Problemet enligt Jureskog är att gästernas vanliga besökstider inom branschen kräver full personalstyrka.

Även regeringsbeslutet att företag kan få vänta med att betala in årets skatt till staten menar han är en klen tröst. Särskilt då man som företag får betala en så kallad anståndsränta på 6,6 procent.

– Det är bara att förlänga den här giljotinen innan den ska falla.

Barservering förbjuds

På tisdagen kom också Folkhälsomyndigheten med ett nytt beslut. Bara bordsservering tillåts på restauranger, barer och caféer, och servering vid bardiskar förbjuds. De som inte följer föreskrifterna kan få sin verksamhet nedstängd.

– Det här beslutet kommer så klart påverka många företagare och anställda runt om i landet, vi förstår det. Men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att begränsa smittspridningen , sa socialminister Lena Hallengren (S) på förmiddagens presskonferens.

Folkhälsomyndighetens nya regler

Restauranger, barer och caféer behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

 Trängsel vid köer, bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord.

Personal ska bära ut beställningarna.

Om möjlighet finns kan gäster beställa och hämta mat och dryck själva. Så länge det inte leder till köer.

Hämtmat är okej att överlämna som vanligt. Men även där behöver trängsel undvikas.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten.

”Vad är det de vill?”

Marita Johansson som driver fiket Kaffe i Stockholm är en av de som berörs. Och hon har svårt att förstå de nya direktiven. Själv har hon bord inne i lokalen, men även fönsterbord med barstolar. Om dessa är okej att använda vet hon inte.

– Vad är det de vill? Jag fattar inte. Ingen här fattar. 

Hon anser att beslutet är ologiskt och har svårt att förstå varför smittorisken skulle vara högre vid barservering.

– Här sitter ingen med ansiktet mot varandra. Alla sitter och tittar ut mot fönstret. På tre meter sitter det två personer. Jag vet inte hur mindre tätt och bättre man kan göra det i dessa dagar när man inte ska sitta mitt emot varandra. 

Ibrahim Cogo driver nattklubben Satin i Örebro.Foto: Privat
Charbel Toma på Waynes Coffee påverkas av de nya reglerna.Foto: Privat
Louice Nilsson driver restaurangen och krogen Häktet i Stockholm.Foto: Privat

Nattklubbsägaren: ”Är bara att stänga”

Charbel Toma som driver ett Waynes Coffee i Jönköping är en annan som påverkas av de nya reglerna.

– Det kommer att bli mycket svårt för mig, jag står här oftast ensam och jobbar. Hur ska jag kunna göra kaffe och vara ute och servera vid borden samtidigt. Det förstår jag inte.

– Vi har redan haft ett kännbart tapp på grund av coronautbrottet, det är mycket färre kunder nu. Så det blir inte lättare för mig av det är, fortsätter han.

Ibrahim Cogo driver nattklubben Satin i Örebro och är precis på väg in i ett krismöte med sin kollega när Expressen ringer honom.

– Det är döden, det är bara att stänga. Det går inte att bedriva verksamhet på något vettigt sätt, säger han.

Han beskriver hur det minskade antalet gäster har märkts hela mars, men att det framför allt sedan 6-7 mars ”gått spikrakt nedåt”. Trots allt har han ett visst hopp.

– För våran del, förutsatt att det inte kommer andra restriktioner, så ska vi öppna upp vår uteservering nästa vecka och där är det i huvudsak bordsservering. Så förhoppningsvis vill vi försöka bedriva verksamhet i alla fall.

Ibrahim Cogo efterlyser precis som Jureskog mer omfattande statliga beslut.

– Jag förstår inte varför staten går inte går in med direkta åtgärder eller hjälp åt oss. Alla krispaket hittills har inte direkt varit någon stor hjälp för oss, vi behöver verkligen hjälp på en gång, säger han och pekar på bland annat på Moderaternas förslag om slopad arbetsgivaravgift som en önskvärd åtgärd.

 

”Helt omöjligt för oss”

Louice Nilsson som driver krogen och restaurangen Häktet på Södermalm i Stockholm har tvingats stänga sin lunchverksamhet tills vidare och stängt ner flera av sina barer.

Trots att man redan har en del bordsservering är förbudet mot barservering är ett nytt bakslag, då man bedriver klubbverksamhet på fredagar och lördagar.

– Det är helt omöjligt för oss att kunna ta emot tillräcklig med gäster för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet och fortsätta hålla oss flytande ekonomiskt, säger hon.

Men så länge inga nya direktiv om nedstängning kommer så håller de öppet.

– Vi gör allt för att kunna fortsätta. Men det är väldigt svårt med nya restriktioner och inga som helst åtgärder eller hjälpmedel. Hittills har vi bara fått små brödsmulor som inte hjälper oss.

– Vi kommer helt enkelt försöka nyttja alla bord vi har. Det blir bordsservering på samtliga. Vi sätter upp skyltar i entréerna och hänvisar till hovmästare som leder dig till ett bord, fortsätter hon.

Men det rådar ingen tvekan om att det nya reglerna kring servering kommer slå hårt mot branschen, anser Louice Nilsson.

– Jag är lite chockad efter dagen. Jag hoppas verkligen vi får en lösning snart för vår bransch klarar det inte. Det handlar om dagar. Det går så himla fort nu. Snart kommer en hel bransch vara utrotad om vi inte får en lösning på problemet.

Johan Horndahl som driver klassiska Bullen i Malmö jobbar tidvis helt ensam med restaurangens kock.Foto: Provat
Paul Nielsen på Paddys i Malmö säger att de nya reglerna kan bli ”dödsstöten” för barer.Foto: Privat
Fredrik Berg som driver fyra matställen i Karlshamn känner av krisen för restaurangbranschen.Foto: Fredrik Berg krögare Karlshamn / Privat

Svårtydda regler

Ytterligare en som är hårt drabbad är Paul Nielsen som driver puben Paddys och Vin&Ginbar i Malmö. Restaurangen har redan korttidspermitterad de anställda som nu jobbar 40 procent.

De nya reglerna är svårtydda, menar han.

– De säger att det ska vara ”glest mellan borden”. Men vad betyder det? En meter mellan borden? Två meter?

Fredrik Berg i Karlshamn äger fyra matställen – Brasserie Fridolf, Gourmet Grön, Restaurang&Vin, och Esters Café. Han stänger nu ner klubbverksamhet och ta bort en fredagsbuffé

– Vi har haft möte och pratat om hur vi måste vara mer aktiva vid borden och komma ut mer på golvet, säger han efter Folkhälsomyndighetens nya besked.

Johan Horndahl, som är krögare på Bullen i Malmö tvingas också till ändringar.

– Med de nya reglerna får jag plocka bort barstolarna. Nu får man inte sitta runt disken längre. De som bara vill dricka något får flytta ner i vinkällaren om det blir fullt vid borden. Men det blir det nog inte, berättar han. 

Mats Nordström, krögare och stjärnkock, har köpt tejp för att märka golvet så att kunderna håller avståndet på hans lunchrestauranger.Foto: Privat
Andreas och Mattias Jakob sätter i gång direkt med ett nytt beställningssystem på sina barer i Göteborg efter beskedet om nya restriktioner.Foto: Privat

Beställer med QR-kod

I Göteborg driver Andreas Jakob och hans bror Mattias Jakob åtta kroga under konceptet Ölstugan Tullen.

De har redan ett befintligt system för bordsservering som kommer att införas på alla restauranger redan under onsdagen.

Det nya systemet innebär att det vid varje bord kommer att finnas en så kallad QR-kod som gästerna scannar med sin mobiltelefon. 

– Koderna är unika för varje bord. Via koden kommer gästen in på menyn och beställer det han eller hon vill ha. De betalar med swish och sedan skickas beställningen till baren, där bongen förbereds och så går mat och dryck ut till bordet, förklarar Andreas Jakob.

Krögaren och stjärnkocken Mats Nordström driver flera lunchrestauranger i Göteborg, bland andra Vällagat, Ulle&Vi, restaurang Felicia och Gaffelkonst (tillsammans med Ulrika Forssell).

– Vad jag har gjort för att tackla de nya reglerna är att ha köpt svart och gul tejp som ska användas på golvet för att visa gästerna hur de håller rätt avstånd i kön, säger han.

Tidigare har restaurangerna haft bufféservering men från och med nu lägger personalen upp maten på varje tallrik.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

Coronaspecial: Fokus på jobben, ekonomin och småföretagande

Ministrarnas svar på tittarnas frågor.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!