Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnförfattaren: Så trycker du upp lönen

Viveka Sten, författare och expert på löneförhandlingar efter sin tid som chefjurist.
Viveka Sten intervjuas av Alexander Klaar.

Att prata om pengar och löneförhandla kan vara stressigt och svårt.

– Vi gillar inte att sälja oss själva. Det finns massa knep att lära sig som gör att man kan komma förberedd inför lönesamtalet med chefen, säger författaren och förhandlingsexperten Viveca Sten i Expressen TV:s Dina Pengar.

Det är den tiden på året. Det är dags för lönesamtalen.

Viveca Sten, är mest känd som författaren bakom ”Morden i Sandhamn”, men hon är är också expert på förhandling med lång karriär som chefsjurist.

I Expressens privatekonomiska magasin Dina Pengar ger hon sina bästa tips på hur du kan förhandla om din lön.

1. Gör research så du vet var du står

Gå inte in oförberedd till lönesamtalet. Kolla upp branschstatistik. Vad tjänar dina kollegor? Vad tjänar dina vänner som har liknande jobb?

– Om du direkt kan se att du har 500 kronor lägre än någon med motsvarande jobb så har du ett bra argument, säger Viveca Sten.

2. Förbered argument

Ha konkreta argument. Kom med mätbara resultat till chefen.

– Kom inte med och säg att du är trevlig, att du bakar bullar till fikat eller att du tycker att du borde få mer lön. Lyfta fram konkreta exempel. Jag lyckades ta den projektet i hamn, jag fick jättemycket beröm i personalundersökningen, jag fick den här kunden extremt nöjd.

3. Sätt upp konkreta mål

Tänk igenom vad du vill ha ut av samtalet. Du måste ha en prutmån. Bestäm dig för vad du vill ha. Sen bestämmer du dig om du kan gå ner från det eller är det din smärtgräns.

– Vill du ha ett lönelyft med 1 000 kronor så ska du begära mer, 1400–1500 kronor. Ställ dig sen frågan om du kan gå med på 800? Du måste hitta din smärtgräns.

4. Be om annat är kronor och ören

Glöm inte att du kan förhandla om annat än pengar. Mer ledighet? Möjlighet till vidareutbildning.

5. Var trevlig och konstruktiv

Be om saker med ett leende.

– Det är jättesvårt för någon att bli arg på en om man behåller en god ton.

Om man ändå inte får vad man är ute efter har Viveca Sten ett sista tips:

– Ställ frågan: Vad krävs för att jag ska få den löneförhöjningen som jag tänkt mig? Då tvingar du din chef att ge ett svar. Även om du inte får var du vill så har du ett guldläge inför nästa års lönesamtal.

Kan man öva?

– Det finns hur många som helst att träna förhandlingar. Det finns massa knep att lära sig som gör att man kan komma förberedd till chefen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!