Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stieg Larssons arvtagare plockade ut 200 miljoner

Stieg Larssons bror Joakim och pappa Erland har gjort sig en förmögenhet på royalties som gått in i bolaget Moggliden som förvaltar Stiegs upphovsrätt.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Det egna kapitalet i Moggliden AB sjönk med 176 miljoner kronor från ett år till ett annat.
Foto: Expressen
Stieg Larsson är en litterär och kommersiell sensation vars böcker sålts i över 100 miljoner exemplar.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN
200 miljoner kronor försvann i ett nafs efter ”omvänd fusion”. Under fjolåret deklarerade författaren Stieg Larssons bror Joakim och pappa Erland inkomster för drygt 100 miljoner kronor var.
Foto: Expressen
Pressbild ur filmen ”Flickan som lekte med elden” med Noomi Rapace.
Foto: KNUT KOIVISTO / NORDISK FILM

Avlidne succéförfattaren Stieg Larssons bror och far plockar ut 200 miljoner kronor ur bolaget som förvaltar intäkterna från författarens litterära upphovsrätt.   

Samtidigt redovisar Moggliden AB en förlust på 200 miljoner efter en omvänd fusion. 

Av årets slutskattsedlar från Skatteverket avseende 2019 framgår att Stieg Larssons bror Joakim deklarerat en inkomst av tjänst på 4 615 203  kronor och ett överskott av kapital på 96 379 778  kronor. 

Stiegs far Erland deklarerade samtidigt en tjänsteinkomst på 4 363 281 kronor och en kapitalvinst på 96 430 828 kronor. 

Inkomsterna motsvarar i stora drag den förlust som Moggliden AB gjorde efter en ”omvänd fusion” med ett nystartat holdingbolag.

Stieg Larsson dog 50 år gammal 

Stieg Larsson är ett fenomen i den svenska litterära världen. Ingen annan svensk författare har varit så framgångsrik. Det blev tre deckare om Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist innan Larsson gick bort 2004 i en hjärtinfarkt, bara 50 år gammal.

Den så kallade Millenniumserien gavs ut först efter Larssons förtida död och han fick aldrig uppleva framgången. 

– Att Millenniumserien är en av världens mest framgångsrika boksuccéer är ett etablerat faktum sedan många år. Men att vi nu har nått den magiska gränsen och sålt över 100 miljoner böcker är ändå en fantastisk milstolpe. Så många läsare världen över, det är svindlande, skrev Eva Gedin, förlagschef och Millenniumseriens förläggare på förlaget Norstedts hemsida.

Det har gjorts tv-serier och Hollywoodfilmer efter Larssons verk.

Arvstvisten med Stieg Larssons sambo

Efter författarens död uppstod en arvstvist mellan Stieg Larsson sambo sedan 32 år, Eva Gabrielsson, och författarens bror och far.

Ett testamente saknades och kvarlåtenskapen och de upphovsrättsliga intäkterna tillföll Joakim och Erland. 

2009 erbjöd far och son Eva Gabrielsson 20 miljoner kronor och en plats i Mogglidens styrelse, men hon tackade nej. 

16 år senare fortsätter miljonintäkterna att strömma in i bolaget.

Den sista april 2019 (brutet räkenskapsår) hade Moggliden ett eget kapital på nästa 342 miljoner kronor. Den sista april i år hade kapital sjunkit till 166 miljoner kronor. En minskning med 176 miljoner kronor.

Erland Larsson: ”Vi gjorde en bolagsombildning”

I Mogglidens senaste förvaltningsberättelse kan man läsa:

”Under året har omvänd fusion genomförts varvid moderbolaget Moggliden Holding AB har övertagits av Moggliden AB, fusionsresultatet blev förlust med 200 Mkr.”

I april 2019 bildades Moggliden Holding AB, enligt handlingar från Bolagsverket. Fusionen avslutades den 26 februari i år då bolaget avslutades.  

Erland Larsson hänvisar till sonen Joakim när det gäller arrangemanget med den omvända fusionen och förlusten på 200 miljoner kronor som uppstod i Moggliden AB.

– Vi gjorde en bolagsombildning och det blev lite konstiga siffror där. Jag lägger mig inte i affärerna nu för tiden. Jag kan inte redogöra för nånting, egentligen. Det är Joakim, revisorn och advokaten som fixar det där, kommenterar Erland Larsson.

Bildade Stieg Larssons stiftelse

Far och son bildade i augusti 2011 Stieg Larssons Stiftelse som ska verka i författarens anda. Stiftelsen ska bevilja bidrag till främst utbildning och forskning utan att precisera det närmare. Men ämnen som kvinnovåld, rasism, främlingsfientlighet och diskriminering nämns. Den ska också verka för ”etisk journalistik”.

Enligt den senaste årsredovisningen för Stieg Larssons Stiftelse beviljade man sammanlagt 20 anslag till olika sökande till ett belopp om 700 000 kronor.

Stiftelsen gjorde ett resultat på drygt två miljoner kronor och den förfogade över en förmögenhet på 21,1 miljoner kronor.

När stiftelsen bildades överfördes ett belopp om 100 000 kronor som skulle utgöras det bundna kapitalet.

På stiftelsen hemsida skriver man:

”Genom Moggliden AB har vi kunnat skänka generösa bidrag sedan flera år, bland annat till den antirasistiska tidskriften Expo som Stieg var med och grundade.”

Under rubriken ”Tidsbegränsning” i stiftelseurkunden står: 

”Om en enig styrelse finner det lämpligt kan stiftelsen avvecklas efter 10 år. Kvarvarande tillgångar ska vid en avveckling gå till stiftelsens ändamål. 

Expressen har förgäves sökt Joakim Larsson för en kommentar. 

Fotnot: En omvänd fusion innebär att ett moderbolags samtliga tillgångar och skulder övertas av dess dotterbolag mot vederlag till moderbolagets ägare i form av befintliga andelar i dotterbolaget. Moderbolaget upplöses utan likvidation. 


Stieg Larssons Milenniumserie

Den första boken i Millenniumtrilogin, ”Män som hatar kvinnor¥, publicerades 2005.

Året därpå, 2006, publicerades uppföljaren ”Flickan som lekte med elden.”

2007 släpptes den tredje boken, ”Luftslottet som sprängdes”. 

TV: Stieg Larssons sista tv-intervju

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!