Steve Jobs säger upp sig som vd för Apple

Publicerad
Uppdaterad
Steve Jobs, 55, avgår som vd för Apple - företaget som han var med och grundade i ett garage.
Företagets frontman har varit sjukskriven sen januari och kommer nu att kliva in som styrelseordförande.
- Tyvärr har den dagen kommit, säger han i ett pressmeddelande.
Den cancersjuke Steve Jobs hälsotillstånd har hållits hemligt sedan han sjukskrevs i januari. 55-åringen har dock fortsatt som vd i företaget och varit inblandad i större strategiska beslut trots sin sjukfrånvaro.
Men under onsdagen sade han upp sig som företagets vd.
I ett pressmeddelande föreslår Steve Jobs att han i stället tar uppdraget som ordförande och rekommenderar samtidigt starkt Tim Cook som sin egen ersättare på vd-posten.

Den dagen har kommit

– Jag har alltid sagt att om det kommer en dag när jag inte kan uppfylla förväntningarna och arbetsuppgifterna som Apples vd så ska jag vara den första att berätta det. Tyvärr har den dagen kommit, säger Steve Jobs.
– Jag tror att Apple har sina ljusaste stunder och mest innovativa dagar framför sig. Och jag ser fram emot att bevaka och bidra till dess succé i en ny roll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen