Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenbecks lyxprylar värda 20 miljoner kronor

Jan Stenbeck här med dottern Cristina efterlämnade sig lyxvaror värda 20 miljoner kronor.
STOCKHOLM/LONG ISLAND. Jan Stenbecks privata ägodelar var utspridda över två kontinenter - i tre länder.
Han ägde möbler, konst, silver, bilar och båtar till ett värde av minst 20 miljoner kr.
Jan Stenbergs bekväma liv saknar på många sätt motstycke i modern svensk historia. han levde som en furste med ett slottsliknande hem i Luxemburg, privat kontor i sin egen bank och en stor våning i Stockholm. Förteckningen över hans privata ägodelar är på mer än tio tätskrivna sidor. Värderingsman har tillbringat månader med att gå igenom den lägenheten i Stockholm som var fylld med möbler, konstverk och allehanda ting, slottet i Luxemburg och hans kontor. Värderingsmän skickades även till West Storage Center i Lake Success på Long Island utanför New York. Där hade Jan Stenbeck lagrat sådant som han inte behövde efter skilsmässan från hustrun Merrill MacLeod Scott.

Konst & kastruller

I magasinet fanns bland annat dyrbara konstverk och möbler samt kastruller. En sak är tydlig - Jan Stenbeck föredrog de äldre klassiska möblerna. Barock och gustaviansk stilar präglar hans möblemang. Mörka trädslag som mahogny är genomgående på hans kontor och bostäderna i Stockholm och Luxemburg.

Unnade sig mycket

Han kunde unna sig det mesta och gjorde det. När sängen i Luxemburg inte var tillräckligt bekväm lät han specialbygga en ny. Den tillverkades direkt i sovrummet och går inte att ta ut därifrån. I bouppteckningen står det att hans lösöre är värt 12,5 miljoner kronor. Men det verkliga värdet är uppskattningsvis minst 20 miljoner kr.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!