Stefan Persson med sin hustru Carolyn Denise Persson. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Stefan Persson med sin hustru Carolyn Denise Persson. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Stefan Perssons nya miljardköp i H&M

Publicerad

H&M:s styrelsordförande och storägare Stefan Persson fortsätter att handla aktier i egna bolaget – de senaste har han köpt 5 miljoner aktier för ytterligare cirka 1,1 miljarder kronor, visar Finansinspektionens insynslista. 

Innan dess köpte han aktier för cirka 1,2 miljarder kronor. 

– Familjen Persson fortsätter att visa att man är en långsiktig ägare i H&M och man inte på något vis är på väg ur bolaget, säger Joakim Bornold, analytiker på Nordnet. 

I måndags rapporterade Dina pengar om storägaren Stefan Perssons köp av aktier för cirka 1,2 miljarder kronor i egna bolaget. 

Men sedan fortsatte Stefan Persson shoppa 5 miljoner aktier under måndagen, tisdagen och onsdagen för sammanlagt 1,1 miljarder kronor, uppdelat i tre olika köptillfällen. 

Det visar Finansinspektionen insynslista där köpen gjordes offentliga under torsdagen. 

"Ingen tvekan om var familjen Persson står"

Joakim Bornold är sparekonom och analytiker på Nordnet.

– Även om analytikerna är allt mer skeptiska så är det ingen tvekan var familjen Persson står. Familjen Persson fortsätter att visa att man är en långsiktig ägare i H&M och man inte på något vis är på väg ur bolaget, säger Joakim Bornold om Stefans Perssons storköp.   

 

LÄS MER: Stefan Persson jätteköp av aktier

 

Storköpen äger rum efter att aktien backat med cirka 14 procent på börsen sedan årsskiftet. Både H&M och Stefan Persson fyller 70 år under 2017, vilket Expressen tidigare rapporterat. 

Frågan om storhandlingen är en del av det stundande 70-årsfirandet får lämnas öppen. 

Handlade 2,5 miljoner aktier – dagen efter stämman

Dina pengars kartläggning visar hur Stefan Persson på en dryg vecka köpt 10,5 miljoner aktier, inräknat de senaste köpen. Av Finansinspektionens insynslista framgår att det första köpet genomfördes den 10 maj då Persson handlade 2,5 miljoner aktier för 217,39 kronor per aktie. Samma dag höll H&M bolagsstämma. 

Dagen efter stämman, som hölls i Solna, handlade Stefan Persson ytterligare 2,5 miljoner akter. Då låg kursen på 213,48 kronor.

Den tredje dagen nöjde han sig med 500 000 aktier till ett pris av 217.33 kronor. 

Och under veckan har han alltså köpt ytterligare 5 mijoner aktier för cirka 1,1 miljard kronor. 

Analytikern: "H&M är ett familjeföretag"

Stefan Persson med familj är redan i dag den största enskilde aktieägaren via Ramsbury Invest. Den sista mars i år ägde familjen Persson 70.3 procent av rösterna vilket motsvarade 38.8 procent av aktierna. 

– H&M är ett familjeföretag och kommer vara det under en lång tid framöver, säger Joakim Bornold.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen