Stefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan.  Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har Stefan Persson köpt aktier för ytterligare knappt 900 miljoner kronor i klädjätten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERGNu har Stefan Persson köpt aktier för ytterligare knappt 900 miljoner kronor i klädjätten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Nu har Stefan Persson köpt aktier för ytterligare knappt 900 miljoner kronor i klädjätten.  Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Stefan Perssons köpfrossa i H&M fortsätter eskalera

Publicerad

H&M: styrelseordförande Stefan Perssons köpfeber i klädjättens aktie visar inga tecken på att avta – i förra veckan köpte han aktier för knappt 900 miljoner kronor ytterligare, enligt ägartjänsten Holdings. 

Detta efter att han tankat aktier för cirka 1,5 miljarder kronor dagarna innan årsstämman. 

Ägardatatjänsten Holdings skriver på mikrobloggen Twitter om Stefan Persson senaste jätteköp i H&M. 

Från den 8 till 11 maj har Stefan Persson köpt aktier för knappt 900 miljoner kronor, enligt Holdings. 

LÄS MER: H&M-Stefans fräcka drag inför stämman

Stefan Perssons tror stenhårt på H&M-aktien

Det innebär att han har köpt aktier för över 4 miljarder kronor den senaste månaden.

Stefan Perssons köpfrenesi i aktien tolkas inte längre som ett sätt att signalera framtidsoptimism till marknaden, av internetbanken Nordnets sparekonom och aktieanalytiker Joakim Bornold.  

– Han signalerar snarare att han tycker aktien är billig. Jag tror att han anser att bolaget är på rätt väg framåt, annars skulle han inte satsa så här hårt. Det är hans son, Karl-Johan Persson, som är vd så det är klart att han är insatt i planen, sa Joakim Bornold efter Stefan Persson köpoffensiv inför stämman. 

LÄS MER: Stefan Perssons köpfrossa – nya aktier för 750 miljoner

Investeringsfirman ökar ägandet i H&M

Samtidigt rapporterar Holdings att den Chicagobaserade investeringsfirman Harris Associates har ökat rejält i H&M under första kvartalet och i slutet av mars ägde de 7,4 procent av aktiekapitalet. 

Den 16 maj så tickar nya fräscha utdelningsmiljoner in till Stefan Persson, som han brukar investera i nya aktieköp. 

De höga utdelningarna i H&M, på 4,90 per aktie i maj och på 4,85 i november har blivit ifrågasatta. 

LÄS MER: Följ fondproffsen – inte ordförande Persson

Experten: "De delar ut väldigt mycket pengar" 

–  Det kan man ifrågasätta, om det är rimligt att de håller uppe den här höga utdelningsnivån. För de delar ut väldigt mycket pengar. Egentligen mer pengar än de har. I det här läget, då H&M behöver göra stora satsningar, är det inte så dumt om det finns ett utrymme i kassan, har Joakim Bornold tidigare sagt till Expressen.   

Stefan Persson äger nu aktier för 102 miljarder kronor i klädjätten. 09.41 låg H&M-aktien på 139,44 kronor och hade stigit med 0,43 procent. 

Vid bottennoteringen den 27 mars i år då handlades aktien för 120,9 kronor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen