H&M:s storägare och ordförande, Stefan Persson, handlade i förra veckan aktier i klädjätten för 840 miljoner kronor i klädjätten. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNH&M:s storägare och ordförande, Stefan Persson, handlade i förra veckan aktier i klädjätten för 840 miljoner kronor i klädjätten. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s storägare och ordförande, Stefan Persson, handlade i förra veckan aktier i klädjätten för 840 miljoner kronor i klädjätten.  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Så sent som den 27 mars handlades H&M-aktien för 120,9 kronor. Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅNSå sent som den 27 mars handlades H&M-aktien för 120,9 kronor. Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Så sent som den 27 mars handlades H&M-aktien för 120,9 kronor.  Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Stefan Persson tankade H&M-aktier för 840 miljoner

Publicerad

H&M:s storägare och ordförande, Stefan Persson, handlade i förra veckan aktier för 840 miljoner kronor i den haltande klädjätten, enligt Finansinspektionens insynslista. 

– Det visar att familjen Perssons tro på H&M är intakt och det är en tydlig signal att man tror på den väg man stakat ut, säger Joakim Bornold, privatekonom och aktieanalytiker vid Nordnet. 

H&M-aktien rasade i slutet av förra året då H&M presenterade en rapport för tredje kvartalet som inte motsvarade marknadens förväntningar. 

I januari hade aktien sjunkit till under 150 kronor för första gången på åtta år. 

Så sent som den 27 mars handlades aktien för 120,9 kronor. 

Men sedan nio dagar tillbaka har aktien stigit och handlades vid tiotiden på måndagsförmiddagen på nivåer runt 137 kronor. 

LÄS MER: Svagt resultat – men H&M:s vd höjer lönen

Aktieanalytiker om H&M:s framtid: "Känns lite som ett vägskäl"

Kanske känner storägare Stefan Persson att bolaget nu börjar få vind i seglen efter månader av dystra rubriker – för i förra veckan köpte han aktier för 840 miljoner kronor, enligt Omni Ekonomi som hänvisar till Finansinspektionens insynslista. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

– Det här köpet känns lite som ett vägskäl. Aktiemarknaden är ganska skeptisk men H&M själva är optimistiska och jag tror att det är en ganska avgörande period som H&M nu har framför sig, säger Joakim Bornold, sparekonom och aktieanalytiker vid internetbanken Nordnet. 

Ledningens positiva framtidssyn tycks även avspegla sig i lönesättningen för bolagets vd, Karl-Johan Persson, som fick löneökning på 300 000 kronor under förra året och nu har en årslön på 13 700 000 kronor, enligt Dagens industri. 

LÄS MER: H&M:s Karl-Johan Perssons räddningsplan: Butikerna ska byggas om

Stefan Persson fick 1,67 miljoner för sex styrelsemöten

Stefan Persson, pappa till Karl-Johan, har fått 1 675 000 kronor för sex styrelsemöten  och ledamöterna 600 000 kronor vardera, under förra året. 

&M:s största aktieägare är familjen Stefan Persson som via Ramsbury Invest AB äger samtliga A-aktier vilka representerar 57,1 procent av rösterna samt 476 323 738 B-aktier som representerar 14,0 procent av rösterna. Detta innebär att familjen Stefan Persson via Ramsbury Invest AB per den 30 november 2017 representerar 71,1 procent av rösterna samt 40,5 procent av det totala antalet aktier. Ramsbury Invest AB är därmed moderbolag till H & M Hennes & Mauritz AB

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen