Foto: PATRIK C ÖSTERBERGFoto: PATRIK C ÖSTERBERG
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Stefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan. Foto: PATRIK C ÖSTERBERGStefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Stefan Persson under H&M:s årsstämma i förra veckan. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Klädjättens storägare och styrelseordförande har de senaste månaderna köpt aktier för över 5 miljarder kronor. Foto: PATRIK C ÖSTERBERGKlädjättens storägare och styrelseordförande har de senaste månaderna köpt aktier för över 5 miljarder kronor. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Klädjättens storägare och styrelseordförande har de senaste månaderna köpt aktier för över 5 miljarder kronor.  Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Stefan Persson drämmer till med nytt miljardköp i H&M

Publicerad

Stefan Persson, 70, plöjer in sin utdelning i H&M och köper aktier för en knapp miljard kronor. 

Klädjättens storägare och styrelseordförande har de senaste månaderna köpt aktier för över 5 miljarder kronor. 

– Var ska det stanna? säger Joakim Bornold, aktieanalytiker och sparekonom hos internetbanken Nordnet. 

Under onsdagen så tickade nya fräscha utdelningsmiljoner in till Stefan Persson, och sin vana trogen har han plöjt i rubbet – plus en hel del till i H&M-aktien. 

Klädkungen fick sin utdelning den 16 maj. Och från den 14 till 16 maj har han köpt 7,1 miljoner aktier för 985 miljoner kronor, vilket framgår av Finansinspektionens insynsregister. 

LÄS MER: Stefan Perssons köpfrossa i H&M fortsätter eskalera

Stefan Perssons köpfrossa fortsätter

Köpen har gjorts via Stefan Perssons investeringsbolag, Ramsbury Invest. 

– Det bekräftar att han tycker att aktien är billig på de här nivåerna och fortsätter köpa, det är därför jag tror att han köper, säger Joakim Bornold, aktieanalytiker hos Nordnet. 

Detta efter att han i förra veckan, från den 8 till 11 maj, köpte aktier för knappt 900 miljoner kronor. 

Totalt har han köpt aktier för över 5 miljarder kronor de senaste månaderna. 

Joakim Bornold, aktieanalytiker hos Nordnet. Foto: PRESSBILD NORDNET / NORDNET

LÄS MER: H&M-Stefans fräcka drag inför stämman

Måste få hjälp för att kunna köpa ut bolaget

Blir det inte troligare och troligare att han planerar att köpa ut H&M från börsen ju fler sådana här köp han gör? 

–Det är klart. Ju större ägare de blir desto större är chansen, men jag skulle fortfarande vilja säga att den är väldigt liten. Det beror på att även om de skulle vilja köpa ut H&M från börsen så måste de få hjälp från en annan aktör. I dag har man faktiskt kontrollen själv över H&M i och med att man är så stora ägare, övriga ägare är små. Men om man får en motpart att förhålla sig till då skulle den lägga sig i betydligt mer och då skulle det bli svårare att styra H&M, och det är egentligen därför jag inte tror på att man skulle köpa ut H&M från börsen, säger Joakim Bornold. 

LÄS MER: Stefan Perssons köpfrossa – nya aktier för 750 miljoner

Experten om ägandet: "Livslångt åtagande"

Han köper helt enkelt för att han tycker att aktien är billig? 

– Det är vad jag tror. Och han har väl inget emot att stärka greppet om H&M heller. 

Om man har så mycket pengar som Stefan Persson, finns det inget roligare att lägga pengarna på, kanske en lyxjakt, än att köpa aktier hela tiden? 

– Dels tror jag inte att Stefan Persson är så intresserad av den typen av saker. Han har inget behov av att visa upp någonting, det tror jag inte. Men framför allt ska man komma ihåg att det inte handlar om pengar, utan det handlar om H&M. Och det är ett livslångt åtagande, säger Joakim Bornold. 

H&M:s aktie låg strax efter klockan 10 på torsdagsförmiddagen på 140,04 kronor och hade stigit med 0,81 procent. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen