Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfvens svar till pensionärerna

"Vår ambition är att ta bort den högre skatten på pensioner helt. Men vi har alltid sagt att vi ska göra det i takt med att samhällsekonomin tillåter det", säger Stefan Löfven.

Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS/IBL POLARIS

ROM. Stefan Löfven svarar nu de pensionärer som är missnöjda med att regeringens skattesänkning inte blir större.

Investeringsbehoven på andra håll är för stora.

– Det gäller skolan, bostäder, infrastrukturen – och bredband, säger statsministern.

Många pensionärer reagerade starkt på pensionärsorganisationen PRO:s Facebooksida när regeringens utlovade skattesänkning presenterades under torsdagen.

– Släng dig i väggen, Löfven! löd en kommentar.

Under en presskonferens på den svenska ambassaden i Italiens huvudstad Rom – där 60-årsjubileet av Romtraktaten i morgon firas av EU-ledarna – kommenterade statsministern på fredagskvällen kritiken.

– Vår ambition är att ta bort den högre skatten på pensioner helt. Men vi har alltid sagt att vi ska göra det i takt med att samhällsekonomin tillåter det. Nu har vi sett till att vi tagit oss från ett gigantiskt underskott som den förra regeringen lämnade efter sig, till ett överskott.

Stefan Löfven: "Måste fördela möjligheterna"

Men behoven på andra håll är också stora, enligt Stefan Löfven.

– Så nu måste vi fördela de här möjligheterna.

En av dem som är kritiska till att regeringen inte gör mer redan nu är SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam. I en kommentar skriver hon:

"Det är inte tillräckligt då över hälften av landets pensionärer även framöver kommer att betala högre skatt än löntagare."

Stefan Löfven: "Se till att ha en socialdemokratiskt ledd regering"

Orättvis kritik, menar Stefan Löfven, som i stället lägger skulden på allianspartierna för att pensionärerna inte fått sänkningar tidigare.

– Pensionärerna hade fått sänkt skatt redan 2015 om inte de fyra borgerliga och Sverigedemokraterna hade röstat emot.

Statsministern hävdar att regeringen har höga ambitioner när det gäller pensionärerna – och han varnar för allianspartiernas politik.

– Om olyckan skulle vara framme, och vi fick en borgerlig regering igen, ja då lägger man till ett jobbskatteavdrag. Då ska vi ha ett sjätte jobbskatteavdrag, och då drar man isär skillnaderna en gång till. Så det bästa sättet att se till att få igen den här klyftan är att se till att ha en socialdemokratiskt ledd regering.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!