Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Ingves krav för att rädda kontanterna

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Riksbankschef Stefan Ingves försöker ta fram en digital e-krona – men i en intervju med Sydsvenskan sågar han visionen om det kontantlösa samhället. 

Han menar att tanken på att inte få använda sedlar och mynt skaver hos människor. 

– Om strömmen går är det inte längre möjligt att göra elektroniska betalningar. Av rena beredskapsskäl behöver vi sedlar och mynt som fungerar utan elektricitet, säger han till tidningen. 

I en intervju med Sydsvenskan utvecklar Riksbankens chef Stefan Ingves sin syn på den snabba avvecklingen av kontanthantering. 

Han tror att tanken på att inte längre få använda sig av sedlar och mynt skaver hos allmänheten, men pekar även på att kontanter har en viktig funktion att fylla om elnätet skulle stängas ner. 

Trenden med kontantlös hantering får allt fäste hos butiker och banker och Stefan Ingves skräder inte orden om vad han anser: 

– Det är helt orimligt på banken. Banken bör ju rimligen hantera pengar. Man ska kunna sätta in pengar i form av sedlar. Man ska kunna ta ut pengar. Ett kontantförbud strider mot allmänhetens uppfattning om vad pengar är och om vad banker sysslar med, säger Stefan Ingves till Sydsvenskan, och menar att bankerna inte kommer böja sig förrän det blir lagstiftning kring ett krav på kontanthantering. 

 

LÄS MER: Nya signaler om Riksbankens planerade räntehöjning

Stefan Ingves oroad över hushållens belåningsgrad 

Som Expressen tidigare har berättat utreder Riksbanken möjligheten att lansera en digital valuta, e-krona, som har jämförts med kryptovalutan bitcoin. 

Tanken är att e-krona ska fungera som betalningsmedel vid mindre transaktioner och rikta in sig mot en målgrupp som fortfarande använder sig av kontanter i hög grad.  

Stefan Ingves kommenterar även den svenska bostadsmarknaden som han menar "fungerar dåligt". 

Han anser inte att det finns någon bostadsbubbla men menar att de nya amorteringsreglerna ändå är nödvändiga för att få ner hushållens belåning. 

– Mer än 250 000 hushåll har lånat mer än sex gånger disponibel inkomst. Den sortens räntekänslighet har vi aldrig sett tidigare. Därför är det viktigt att amorteringskrav nu införts, säger han till Sydsvenskan. 

LÄS MER: Efter inflationssmällen mot Ingves – kronan i brant fall

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!