Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Stefan Ingves krav för att rädda kontanterna

Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves försöker ta fram en digital e-krona – men i en intervju med Sydsvenskan sågar han visionen om det kontantlösa samhället. 

Han menar att tanken på att inte få använda sedlar och mynt skaver hos människor. 

– Om strömmen går är det inte längre möjligt att göra elektroniska betalningar. Av rena beredskapsskäl behöver vi sedlar och mynt som fungerar utan elektricitet, säger han till tidningen. 

I en intervju med Sydsvenskan utvecklar Riksbankens chef Stefan Ingves sin syn på den snabba avvecklingen av kontanthantering. 

Han tror att tanken på att inte längre få använda sig av sedlar och mynt skaver hos allmänheten, men pekar även på att kontanter har en viktig funktion att fylla om elnätet skulle stängas ner. 

Trenden med kontantlös hantering får allt fäste hos butiker och banker och Stefan Ingves skräder inte orden om vad han anser: 

– Det är helt orimligt på banken. Banken bör ju rimligen hantera pengar. Man ska kunna sätta in pengar i form av sedlar. Man ska kunna ta ut pengar. Ett kontantförbud strider mot allmänhetens uppfattning om vad pengar är och om vad banker sysslar med, säger Stefan Ingves till Sydsvenskan, och menar att bankerna inte kommer böja sig förrän det blir lagstiftning kring ett krav på kontanthantering. 

 

LÄS MER: Nya signaler om Riksbankens planerade räntehöjning

Stefan Ingves oroad över hushållens belåningsgrad 

Som Expressen tidigare har berättat utreder Riksbanken möjligheten att lansera en digital valuta, e-krona, som har jämförts med kryptovalutan bitcoin. 

Tanken är att e-krona ska fungera som betalningsmedel vid mindre transaktioner och rikta in sig mot en målgrupp som fortfarande använder sig av kontanter i hög grad.  

Stefan Ingves kommenterar även den svenska bostadsmarknaden som han menar "fungerar dåligt". 

Han anser inte att det finns någon bostadsbubbla men menar att de nya amorteringsreglerna ändå är nödvändiga för att få ner hushållens belåning. 

– Mer än 250 000 hushåll har lånat mer än sex gånger disponibel inkomst. Den sortens räntekänslighet har vi aldrig sett tidigare. Därför är det viktigt att amorteringskrav nu införts, säger han till Sydsvenskan. 

LÄS MER: Efter inflationssmällen mot Ingves – kronan i brant fall

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag