Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Ingves erkänner: Jag hade fel om ränteprognosen

Stefan ingves och Riksbanken höjde i dag den viktigaste styrräntan, reproräntan, med 0,35 procentenheter till 1,0 procent. Samtidigt sänkte de prognosen för de kommande åren.
Foto: Scanpix

Riksbankschef Stefan Ingves erkänner nu att han har haft fel om sin kritiserade ränteprognos. 

I dagens räntebesked sänks till slut prognosen för hur mycket Riksbanken tror att räntan kommer höjas framöver. 

Låg inflation i Sverige och osäkerhet i omvärlden gör att prognosen skruvas ned.

Riksbanken och Stefan Ingves har under den senaste tiden orsakat skrämselhicka bland alla med bolån och andra krediter. Inom tre år påstår Ingves att räntan ska ha höjts med tre procent.

 För ett miljonlån skulle tre procents högre ränta innebära en ökad månadskostnad på 1 750 kr efter skatteavdrag.

Experterna håller inte med

 Proffsen på den så kallade räntemarknaden - banker och andra stora kreditaktörer som lånar stora belopp mellan sig - tror dock bara att räntan kommer att höjas med en procent under de kommande tre åren.

 När räntebeskedet kom nu på morgonen från Riksbanken skruvades också prognosen ned. Riksbankschef Stefan Ingves sänker sin spådom om de kommande räntehöjningarna med 0,4 procentenheter.

Räntehöjningar kritiseras

 Det innebär att han tror att räntan kommer att vara en procentenhet högre om ett år, 1,9 procentenheter högre om två år och 2,4 procentenheter högre i slutet av 2013.

 I prognosen har också funnits en varning för snabba och kraftiga räntehöjningar under de närmaste åren. Den har kritiserats eftersom den har ansetts vara oseriös och bara vara tillverkad i syfte att skrämma bolånetagare och andra kredittagare från att ta lån.

 Den nedskruvade prognosen motiveras av Ingves och Riksbanken med att inflationstrycket är lågt i Sverige och att utsikterna för den amerikanska ekonomin är osäker.

 - Ny information kan göra att prognoserna ändras, konstaterar Riksbanken.

 Om den amerikanska ekonomin tappar fart eller om problemen inom EU i Grekland, Spanien och Irland förvärras på ett sätt som även påverkar svensk ekonomi kan räntehöjningarna i Sverige bromsas ytterligare.

 Men om den svenska ekonomin går alltför bra och riskerar att bli överhettad utesluter inte Riksbanken att räntehöjningarna blir kraftigare än dagens prognos.

Planerar du att binda dina bolån?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!