Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stefan Ingves är som maskinisten på Titanic”

Stefan Ingves är benhård i vägen mot Riksbankens mål: att nå en inflation på två procent. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Många tycker att det är en träffande liknelse, andra tycker att det är elakt mot Stefan Ingves som bara sköter sitt jobb. Någon klok person sa att det var ju inte maskinisten som gjorde att Titanic gick under, utan kaptenen som ville slå hastighetsrekord", säger SVT:s Jan Nylander till Expressen. Foto: Skärmavbild/SVT
Den ståtliga atlantångaren Titanic nådde aldrig fram till New York – i stället kolliderade fartyget med ett isberg och sjönk den 15 april 1912. Foto: / AFP FILES EPA

Riksbanken är som Titanic – och Stefan Ingves som fartygets maskinist.

Och de är ute på farligt vatten.

Den analysen gör SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.

– Folk har inte förstått hur farlig den här politiken är, säger han.

På torsdagen meddelade Riksbanken att man än en gång lämnar reporäntan – även kallad styrräntan – oförändrad. Den ligger sedan ett och ett halvt år tillbaka på rekordlåga minus 0,5 procent.

Det innebär att Sveriges storbanker lånar från Riksbanken med minusränta.

Oroande, anser Jan Nylander på SVT.

Nylander om Stefan Ingves: Maskinist på Titanic

I en analys på SVT Nyheters hemsida går han hårt åt Riksbankens senaste besked. Han jämför myndigheten med Titanic och dess besättning, som nu navigerar "på farligt och okänt vatten". Bortom horisonten finns risk att isbergen tornar upp sig.

Men det är inte Stefan Ingves som är kapten och styr skutan. I stället jämförs han med maskinisten.

 

LÄS MER: Stärkt krona – då rycker räntehöjningen närmare 

 

"Det är som om riksbankschefen Stefan Ingves var förste maskinist på atlantångaren Titanic. Han har fått som uppgift att öka farten och fortsätter därför att elda på. Och även om det kommit varningar om att det finns risk för isberg framöver anser han att det inte är hans uppgift att hålla utkik", skriver Jan Nylander i sin analys på SVT.

Politikerna styr skutan – och räntepolitiken

Beslutet om penningpolitikens riktning kommer i stället från högre ort.

"Det är politikerna på kommandobryggan som har ansvaret att se till att skeppet styr undan. Ingves ansvar är bara att med alla medel pressa upp farten (inflationen) till två procent", skriver Jan Nylander.

SVT-reportern fortsätter:

"Att samtidigt riskerna i den svenska ekonomin ökat genom att de låga räntorna gjort det billigare att låna vilket i sin tur drivit upp bostadspriserna till absurda nivåer: det ansvaret överlåter Riksbanken på andra att hantera".

– Det är egentligen inte Ingves som bestämmer. Han ska bara sköta en liten men viktig del av politiken. Det är han som har snurrat i gång maskinen och de ekonomiska hjulen, säger Jan Nylander.

 

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

 

På kommandobryggan sitter helt andra personer.

– Ingves har skrikit om och varnat för isbergen i flera år men pekar på att han inte ansvarar för att undvika dem. Det gör politikerna och Finansinspektionen, säger Nylander.

"Isberg kommer någon gång"

Han förklarar att han i och med Titanic-liknelsen på ett pedagogiskt sätt vill försöka peka på riskerna med dagens räntepolitik.

– Det som är nu är extremt och ovanligt. Precis som Titanic, som var ett av den tidens mest fantastiska fartyg men ändå gick allting åt helsike, säger han.

Nylander poängterar att varken han, Riksbanken eller regeringen kan förutse framtiden.

– Så vi vet inte om svensk ekonomi likt Titanic går under, jag kan bara peka på farorna. Folk har inte förstått hur farlig den här politiken är.

"Isberg i form av en lågkonjunktur som kommer någon gång och en bostadsmarknad som löpt amok gör att det blir allt svårare att navigera uppe på Atlantångarens kommandobrygga", skriver Jan Nylander på SVT.

Sedan tidigare har kritiska röster höjts från flera håll, bland annat från storbankerna. De anser att det är hög tid för Riksbanken att höja reporäntan i den högkonjunktur som nu råder.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!