Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam: Strandhäll kan inte sitta kvar

Jenny Madestam tror att Annika Strandhäll kommer tvingas avgå. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annika Strandhälls ministerpost hänger på en skör tråd – och det är osäkert om hon kommer kunna sitta kvar. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Oavsett vad Centerpartiet besluter kommer inte Annika Strandhäll kunna sitta kvar i regeringen.

Det menar Expressens statsvetare Jenny Madestam.

– Hade det varit en annan statsminister hade hon redan fått gå, säger hon.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill alla fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.

Men de fyra partierna räcker inte för majoritet – Centerpartiet måste sälla sig till skaran om ministern ska kunna röstas bort. Partiet har ännu inte gett något besked i frågan.

”Strandhäll en belastning”

Oavsett vad beskedet blir tror Jenny Madestam, Expressens statsvetare, att Strandhäll måste lämna regeringen.

– Definitivt, det kommer hon troligen få göra, säger hon i Expressen TV.

Madestam fortsätter:

– Det hade hon säkert redan ha fått göra om det hade varit en annan statsminister. Stefan Löfven har visat sig väldigt lojal mot sina ministrar och har inte hållit på som till exempel Göran Persson som bytte ut statsråd lite när som helst.

– Men nu kommer det bli en för stor belastning, Annika Strandhäll kommer inte kunna vara kvar helt enkelt.

Var osäker om Liberalerna

Enligt Jenny Madestam är det ”inga glada dagar” för Socialdemokraterna just nu. I januari ingick partiet, tillsammans med MP, ett avtal med C och L – men nu har L beslutat sig för att ställa sig bakom misstroendeförklaringen mot en av Stefan Löfvens ministrar.

– Det var inte alls säkert hur man skulle landa i Liberalerna, säger Madestam.

Hon utvecklar:

– Partiet kritiserade snabbt avskedandet av Begler och då blir det motsägelsefullt om man inte skulle stötta det här. Å andra sidan har Liberalerna ett samarbete med regeringen och samtidigt har alliansen lösts upp, så det är inte en helt enkel situation. Men det här är ett sätt att markera att man inte sitter i knät på regeringspartierna.

Jenny Madestam tror att både S och MP nu ”känner en viss irritation”, och att L:s beslut inte underlättar relationen eller stämningen mellan de fyra samarbetspartierna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!