Det blev ett betydligt större underskott än väntat för statens betalningar i juli. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNDet blev ett betydligt större underskott än väntat för statens betalningar i juli. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Det blev ett betydligt större underskott än väntat för statens betalningar i juli. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Statens underskott oväntat stort i juli

Publicerad

Underskottet för statens betalningar var betydligt större än väntat i juli.

Riksgälden hade räknat med ett underskott på två miljarder kronor – men det landade på över tio miljarder.

Förklaringen är en högre utlåning till myndigheter.

Statens betalningar hade ett underskott fem gånger större än väntat i juli. I ett pressmeddelande från Riksgälden skriver man att man hade räknat med ett underskott på två miljarder kronor – men det landade på 10,1 miljarder kronor.

Orsaken är att staten har lånat ut stora belopp till myndigheter.

Stort underskott för statens betalningar

"Skillnaden förklaras av högre nettoutlåning till myndigheter, vilken till viss del motverkades av att det primära lånebehovet blev lägre än väntat", skriver Riksgälden.

Nettoutlåningen till bland annat myndigheter var 26,3 miljarder kronor mer än väntat under perioden. 

"Det förklaras den största delen av vidareutlåning till Riksbanken på 22,8 miljarder kronor", skriver Riksgälden.

Samtidigt var det primära lånebehovet 18 miljarder lägre än beräknat, enligt myndigheten. Till stor del eftersom skatteinkomsterna var större än väntat.

Totalt överskott för statens betalningar

För en tolvmånadersperiod till och med juli hade statens betalningar ett överskott på 40 miljarder kronor. Statsskulden uppgick i slutet av juli till 1 330 miljarder kronor.

Statens övriga in- och utbetalningar var i linje med prognosen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen