Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten varnar för trend: Pensionärer blir blåsta

FI anser att folk som inte förstår binära optioner inte ska satsa pengar på dem.Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Johan Nylund är finansinspektör på Finansinspektionen. Han säger att binära optioner i regel är olämpliga – ska man syssla med dem gäller det att förstå riskerna.Foto: Pressbild
Alla kan drabbas men främst är dte oerfarna investerare, särskilt äldre, som förlorar pengar på binära optioner.Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

Här är skojarnas nya sätt att blåsa framför allt pensionärer på pengar:

Att spela på börsen.

Nu varnas det för den nya trenden – som är ett högst osäkert sätt att investera.

– Sannolikheten är stor att man förlorar hela eller delar av sin investering, säger Johan Nylund på Finansinspektionen.

De senaste åren har Finansinspektionen (FI) sett en rejäl ökning av klagomål från folk som har drabbats. I en ny rapport avråder myndigheten starkt från att handla med så kallade binära optioner, som även kallas "överunder" och "allt-eller-inget".

"Olämpliga för de flesta konsumenter", skriver FI.

Binära optioner är en typ av spel eller betting på olika plattformar, där köparen kan spekulera om två möjliga utfall – därav namnet binär. Kommer en specifik tillgång – exempelvis en aktie, råvara eller valuta – att stiga eller sjunka till en viss nivå inom en särskild tidsram eller inte? Generellt har de en mycket kort löptid, till exempel en minut.

FI: "Mer spel än investering"

Och gissar du fel förlorar du vad du har satsat.

– Det här är spel och dobbel mer än en investering, säger Johan Nylund, finansinspektör på FI.

Han jämför med att spela på franska valet – eller på om Zlatan gör mål i nästa match.

"Sannolikheten att förlora hela eller stora delar av sin investering är överhängande", skriver myndigheten i sin rapport.

 

LÄS MER: Bengt, 68, lurades att spela bort två miljoner 

 

Och det är särskilt en grupp som riskerar att förlora sina besparingar:

– Alla typer av konsumenter kan drabbas men ofta är det oerfarna investerare och ofta pensionärer, säger Johan Nylund.

Kan spela bort miljonbelopp

Han berättar att folk kan bli av med tiotusentals kronor. Eller till och med miljonbelopp.

– Det kan vara personer som har sparat för att förgylla pensionen och så är pengarna borta. Det är en jobbig situation för många.

Expressen har försökt komma i kontakt med folk som har drabbats – men många tycker att det är pinsamt och vill inte prata om det.

Varning – då ska du reagera

• Solskenshistorier. En berättelse om en fiktiv person som tjänar stora summor pengar på binära optioner. En tydlig varningssignal, enligt FI – sannolikt "en ren bluff".

• Löften. Löften om fantastiska resultat till låg risk.

• Snabba beslut. En aggressiv "säljare" kontaktar dig och gör allt för att du omgående ska sätta in pengar hos dem.

FI:s riktlinje: Låter det för bra för att vara sant är det nog så.

Källa: Finansinspektionen

Det är i regel svårt för köpare att förstå riskerna med binära optioner. Samtidigt marknadsförs produkterna aggressivt på nätet.

– Problemet är att det marknadsförs via bland annat Facebook och spelsajter som lättförtjänta pengar. Folk lockas in med påståenden om att det inte kräver någon förkunskap, att det är ingen eller låg risk och att man kan tjäna flera tusenlappar extra i veckan, säger Nylund.

Ibland lockas kunder in i binära optioner via telefon, men oftast via nätet. Exempelvis kan man anmäla intresse för att "bli en supertrader på 15 minuter" – och sedan bli uppring i steg två.

Krävs tillstånd för binära optioner

De företag som säljer eller tar fram binära optioner måste ansöka om tillstånd i sitt hemland. Flera företag med tillstånd i andra länder säljer binära optioner på svenska marknaden.

Men det finns också risk att bli utsatt för bedrägeri. 

FI har sett en lavinartad ökning av oseriösa aktörer på marknaden. Sedan 2015 har antalet klagomål från drabbade ökat kraftigt.

 

LÄS MER: Kändisarna som förlorade pengar i Fingerprint 

 

Redan förra sommaren varnade Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för binära optioner och andra "spekulativa" produkter. Ibland säljs dessa av företag som helt saknar tillstånd.

– Aktörerna kommer från alla möjliga håll och erbjuder konsumenterna en chans att tjäna pengar. En väldigt stor andel är oseriösa och har inte tillstånd, säger Johan Nylund.

Han fortsätter:

– Det kan röra sig om ett investeringsbedrägeri med fiktiva bolag, fiktiva kurser på binära optioner och fiktiva konton. Binära optioner är den senaste trenden inom investeringsbedrägeri.

Kolla företagsregister hos FI

På sin hemsida har FI en varningslista, där FI eller tillsynsmyndigheter i andra länder varnar för bolag utan nödvändiga tillstånd, och ett företagsregister.

En slagning på ordet "binary" på varningslistan ger 70 träffar.

– Kolla vårt företagsregister innan du gör en affär och finns inte företaget med där: var väldigt försiktig. Gör helst inte affärer överhuvudtaget.

Finansinspektionen har som grundregel att man ska förstå riskerna med det man investerar i – annars bör man avstå.

10 påstådda företag att akta sig för

Tradorax: tradorax.com

Titantrade: titantrade.com

Plusoption: plusoption.com

Option888: option888.com

Suisse Option: suisseoption.com                

RBinary Ltd: rbinary.com

TorOption: toroption.com                      

72option: 72option.com 

Hedgestone Group: hedgestonegroup.com                  

OptionFM: option.fm     

Källa: Finansinspektionen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!