Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten mister miljardregn från Svenska Spel

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Coronakrisen har slagit mot Svenska Spels likviditet.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomma arenor har slagit hårt mot den statliga speljätten.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Per Bolund anser att samtliga bolag bör slopa sina utdelningar.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra året gav statliga Svenska Spel 4,5 miljarder kronor i utdelning – på grund av coronakrisen blir det nu noll och staten går miste om miljardintäkterna, rapporterar Dagens industri, Di. 

– Vi har tagit beslut att vi inte delar ut någonting, säger bolagets ordförande Erik Strand till Di.  

Även statliga Vattenfall – som skulle delat ut 7 miljarder kronor – har tryckt på bromspedalen. 

Under söndagen så framförde finansmarknadsminister Per Bolund, i en intervju med Di, att samtliga svenska bolag bör slopa sina utdelningar – även de som är privatägda och inte åtnjuter statligt stöd. 

Kravet har hörsammats av helstatliga Svenska Spels styrelse som beslutat att dra in den planerade utdelningen – som under förra året uppgick till 4,5 miljarder kronor. 

Svenska Spels ordförande: ”Allt det där är borta”

Efter Per Bolunds utspel under söndagen så satte sig speljättens styrelse i ett telefonmöte under måndagen där det beslutades att utdelningen skulle slopas, avslöjar Di. 

Det är första gången som Svenska Spel inte ger utdelning. Orsaken är de skador som restriktioner och rekommendationer till följd av coronapandemin har gjort på bolagets verksamhet.  

Arenor står tomma idrottsevenemang har ställts in. 

– Det har aldrig tidigare skett. Å andra sidan finns det inga spelobjekt: Det finns inget Stryktips, det finns ingen oddssättning – allt det där är borta, säger Erik Strand. 

Bolaget stängde i söndags sina kasinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. 

Vattenfalls planerade utdelning på 7 miljarder kan ställas in

Beslutet är en rejäl smäll mot statens kassakista – och samtidigt väntas staten gå miste om en betydligt högre summa om samtliga av de helägda eller delvis ägda bolagen följer efter, rapporterar Di. 

Det rör sig om 46 bolag som under förra året gav närmare 20 miljarder i utdelning till ägarna. 

En av dessa, energijätten Vattenfall, flaggar nu för att den planerade utdelningen på 7 miljarder kronor äventyras. 

– Det beslutet tror jag kommer att revideras. Det vore ju konstigt annars, med tanke på hur läget ser ut, säger bolagets ordförande Lars G Nordström till Di

Coronakrisen har även slagit mot Vattenfalls verksamhet. Stillastående fabriker har orsakat en sjunkande förfrågan på el som i sin tur lett till fallande elpriser.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!