Staten gör tummen ner för Telias Bonnier-affär

Staten gör tummen ner för Telias köp av Bonniers tv-verksamhet. 

Det skriver Svenska Dagbladet Näringsliv med hänvisning till källor.

Näringsdepartementet är inte förtjust i Telias planer på att köpa Bonniers tv-verksamhet.

Enligt uppgifterna ska regeringskansliet föredra att Telia delar ut mer pengar till aktieägarna i stället.

Den svenska staten äger 37 procent av aktierna i Telia. Näringsdepartementet har tidigare inte velat ge någon officiell kommentar om Telias bekräftade intresse för Bonniers tv-verksamhet, som bland annat omfattar TV4.

– Vi kommenterar inte rykten av det här slaget, säger näringsminister Mikael Damberg via sin pressekreterare till SvD Näringsliv på fredagen.


LÄS MER: TV4 bekräftar: ”Vi för samtal och är positiva” 

Känsligt före valet

Men enligt Näringslivs källor råder irritation över att Telia skissar på en sådan här affär med bara några månader kvar till valet.

– Man ser först och främst stora affärsrisker. Telia har ingen historik av att vara bra på tv, heter det i artikeln där det också beskrivs att Näringsdepartementet har betänkligheter vad gäller det lämpliga att delstatliga Telia köper TV4 samtidigt som staten kontrollerar SVT.

Den 25 maj skrev branschtidningen Resumé att Telia befann sig i slutförhandlingar om att förvärva Bonniers nordiska tv-verksamhet för 10–12 miljarder. Telia bekräftade samma dag att samtal med Bonnier äger rum, men hade inte så många fler kommentarer än så.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!