Staten bör satsa i riskfonder

Publicerad
Uppdaterad
Staten bör engagera sig i en ny sorts fonder för riskkapital och samarbeta med nationellt och internationellt kapital, föreslår bland andra SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och IF Metalls ordförande Stefan Löfven.
Brist på kapital är största hindret för tillväxt och om innovativa företag ska kunna växa och ge arbeten behöver de ett rejält tillskott av riskkapital, skriver de i Dagens Nyheter och hänvisar till en Sifo-enkät.
De räknar med att om staten sätter in fem miljarder kronor i riskfonder så leder detta till ytterligare investeringar på minst det dubbla.
Bakgrunden till förslaget är att IT-boomens många riskkapitalfonder inte längre är aktiva. De saknade kompetens och uthållighet, anser Wallenberg och Löfven.
För att staten ska engagera sig måste dock inriktningen på en sådan fond få vissa villkor: Att fondens investmentteam håller till i Sverige, att den investerar i "innovativa företag i Sverige" och att det finns "möjlighet till den höga avkastning och risknivå som utmärker venture capital-fonder av hög kvalitet".
Medförfattare till debattinlägget är generaldirektören för Vinnova Charlotte Brogren, ordföranden i Provider Venture Johan Hernmarck, generaldirektören för Tillväxtverket Christina Lugnet och vd:n för Ingenjörsvetenskapsakademien Björn O Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen