Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staten allt närmare att sälja Svenska Spel

"Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer", säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Staten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Staten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel. I den spelutredning regeringen tillsatt om att eventuellt införa spellicenser ifrågasätts om staten fortsatt ska äga spelbolaget, skriver Dagens Industri.

Svenska Spel, det statligt helägda spelmonopolet, kommer allt närmare en försäljning, skriver Di.

Utländska spelbolag med namn som Mr Green, Unibet, Ladbrokes och Betsson, verkar på den svenska marknaden men utan att följa svenska regler. En utredning ska nu ta reda på om det går att hantera frågan genom licenser.

En fråga som då uppstår är om det är lämpligt för staten att äga ett spelbolag.

– Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer, säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri.

Ett av de mest pålitliga bolagen

Svenska Spel är ett av statens bolag som är mest pålitligt när det gäller att bidra till statskassan. Senast, för räkenskapsåret 2014, lämnade Svenska Spel en utdelning på nästan 4,8 miljarder.

"I ett licenssystem, med en spelmarknad som ska kännetecknas av konkurrens mellan jämbördiga aktörer, bör det övervägas om staten ska äga och styra spelbolag", skriver regeringen i det kommittédirektiv som regeringen antog i förra veckan.

LÄS OCKSÅ: Vattenfall börjar sälja brunkolsverksamhet