"Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer", säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri. Foto: Anna-Karin Nilsson"Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer", säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer", säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri. Foto: Anna-Karin Nilsson
Staten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel. Foto: Petter Arvidson / BildbyrånStaten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Staten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Staten allt närmare att sälja Svenska Spel

Publicerad

Staten ser ut att ge upp sitt guldägg Svenska Spel. I den spelutredning regeringen tillsatt om att eventuellt införa spellicenser ifrågasätts om staten fortsatt ska äga spelbolaget, skriver Dagens Industri.

Svenska Spel, det statligt helägda spelmonopolet, kommer allt närmare en försäljning, skriver Di.

Utländska spelbolag med namn som Mr Green, Unibet, Ladbrokes och Betsson, verkar på den svenska marknaden men utan att följa svenska regler. En utredning ska nu ta reda på om det går att hantera frågan genom licenser.

En fråga som då uppstår är om det är lämpligt för staten att äga ett spelbolag.

– Vill vi ha en licensmarknad är det svårt att se att staten skulle kunna ha ett eget spelbolag vid sidan av en mängd privata aktörer, säger Svenska Spels ordförande Anitra Steen till Dagens industri.

Ett av de mest pålitliga bolagen

Svenska Spel är ett av statens bolag som är mest pålitligt när det gäller att bidra till statskassan. Senast, för räkenskapsåret 2014, lämnade Svenska Spel en utdelning på nästan 4,8 miljarder.

"I ett licenssystem, med en spelmarknad som ska kännetecknas av konkurrens mellan jämbördiga aktörer, bör det övervägas om staten ska äga och styra spelbolag", skriver regeringen i det kommittédirektiv som regeringen antog i förra veckan.

LÄS OCKSÅ: Vattenfall börjar sälja brunkolsverksamhet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen