Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Startup tar in kvarts miljard – ska bygga städer med AI

Niklas Zennström är med och finansierar norska startupföretaget SpacemakerFoto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Norska startupföretaget Spacemaker vill skapa en AI-plattform för bostadsutvecklare. 

Nu hoppar flera riskkapitalbolag – bland annat Northzone och skypemiljardären Niklas Zennströms – bolag Atomico på tåget och går in med en kvarts miljard i satsningen, skriver Dagens industri. 

Spacemaker lanserades i fjol och har sedan dess värvat tunga kunder som Skanska, AFgruppen, danska fastighetsutvecklaren NREP och nordiska fastighetsutvecklaren Obos. 

Enligt dem själva vill de erbjuda en AI-plattform för bostadsutvecklare och arkitekter som vill ”simulera byggandet av nya bostadsområden och smarta städer”. 

Målet är att med hjälp av AI underlätta alla led i ett flerbostadsprojekt. 

Svenska miljardären Niklas Zennström med USA:s tidigare president Barack Obama Foto: /IBL / /IBL ALL OVER PRESS FINLAND

”Ett kraftfullt verktyg”

Med Northzone och Atomico som medfinansiärer tar Spacemaker nu in 235 miljoner kronor i företaget som ska stärka bolagets tekniska och kommersiella team. 

– Spacemakers plattform är ett kraftfullt verktyg i en icke-digitaliserad bransch, som skapar värde i hela planeringsprocessen för utvecklare, arkitekter, stadsplanerare och framtida boende. Det är ett perfekt exempel på hur AI förstärker kompetens, förbättrar effektivitet och hållbarhet, säger Michiel Kotting, partner på Northzone, till Di. 

I samband med investeringen tar Kotting dessutom tillsammans med Ben Blume på Atomico plats i Spacemakers styrelse. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!