Starta eget - ett hopplöst företag

Har du mist jobbet och vill starta eget?

Glöm hjälp.

Ams nedskärningar har lett till tvärstopp för starta eget-bidragen till alla utom de långtidsarbetslösa.

Sedan årsskiftet är starta-eget-bidragen i Stockholms län strypta för alla utom de långtidsarbetslösa. Trots att de som nyss förlorat jobbet har fler branschkontakter än de som gått arbetslösa länge. Och trots att starta-eget-bidraget är en av de mest effektiva arbetsmarknadsåtgärderna. Omläggningen gjordes när Ams budget för aktivitetsåtgärder krymptes med en femtedel mellan 2002 och 2003. I Stockholms län blev minskningen 128 miljoner kronor. - Vi måste se till att pengarna räcker hela året. En stor del av vår budget är intecknad för dem som är långtidsarbetslösa, säger Birgitta Heijer, länsarbetsdirektör i Stockholm.

Storstadsproblem Läget är likadant på de flesta håll runt om i landet. Förmedlingarna prioriterar dem som hotas av utförsäkring. Sture Nordh, ordförande i TCO, är upprörd. - Detta måste vara en panikåtgärd. Ett idiotstopp. De arbetslösa ska inte drabbas på grund av budgettekniken. - Det får inte heller vara så att rättigheterna är beroende av var man bor. Men precis så har det blivit. I Skåne och Norrbottens län prioriteras fortfarande starta-eget-bidragen. I Stockholm, Uppsala och Jämtland däremot är det tvärstopp åtminstone under våren. Nedskärningen slår särskilt hårt mot arbetslösa med hög utbildning. Det är i den gruppen arbetslösheten ökar mest i storstäderna, i spåren av IT-kraschen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!