Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Starta eget - ett hopplöst företag

Har du mist jobbet och vill starta eget?
Glöm hjälp.
Ams nedskärningar har lett till tvärstopp för starta eget-bidragen till alla utom de långtidsarbetslösa.
Sedan årsskiftet är starta-eget-bidragen i Stockholms län strypta för alla utom de långtidsarbetslösa. Trots att de som nyss förlorat jobbet har fler branschkontakter än de som gått arbetslösa länge. Och trots att starta-eget-bidraget är en av de mest effektiva arbetsmarknadsåtgärderna. Omläggningen gjordes när Ams budget för aktivitetsåtgärder krymptes med en femtedel mellan 2002 och 2003. I Stockholms län blev minskningen 128 miljoner kronor. - Vi måste se till att pengarna räcker hela året. En stor del av vår budget är intecknad för dem som är långtidsarbetslösa, säger Birgitta Heijer, länsarbetsdirektör i Stockholm. Storstadsproblem Läget är likadant på de flesta håll runt om i landet. Förmedlingarna prioriterar dem som hotas av utförsäkring. Sture Nordh, ordförande i TCO, är upprörd. - Detta måste vara en panikåtgärd. Ett idiotstopp. De arbetslösa ska inte drabbas på grund av budgettekniken. - Det får inte heller vara så att rättigheterna är beroende av var man bor. Men precis så har det blivit. I Skåne och Norrbottens län prioriteras fortfarande starta-eget-bidragen. I Stockholm, Uppsala och Jämtland däremot är det tvärstopp åtminstone under våren. Nedskärningen slår särskilt hårt mot arbetslösa med hög utbildning. Det är i den gruppen arbetslösheten ökar mest i storstäderna, i spåren av IT-kraschen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!