Foto: IVAN ARVSÄTER
 Foto: IVAN ARVSÄTER

Start i dag: Räkna ut din skatteåterbäring

Publicerad

Restskatt eller pengar tillbaka?

Redan nu kan du räkna ut din skatt för inkomståret 2016.

Det är Skatteverket som nu lanserat årets möjlighet att provdeklarera.

– Det är speciellt bra om man hållit på med aktieaffärer, räntor eller sålt en fastighet, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den 21 mars öppnar Skattemyndigheten möjligheten att e-deklarera. Men redan nu kan du provdeklarera med hjälp av myndighetens skatteuträkningsprogram på nätet.

Det är dock inte bara att trycka på en knapp och tro att du sedan ser om det blir kvarskatt eller inte. Nej, du måste ta fram alla papper, till exempel kontrolluppgiften från arbetsgivaren, försäljningspapper och avräkningsnotor från aktieförsäljningar och fylla i allt i programmet.

 

LÄS MER: Se upp för bluffmejlen när du ska deklarera

 

 

Alla löntagarna kan använda sig av skatteuträkningsprogrammet. Men extra intressant blir programmet för den som gjort någon form av affär eller affärer utöver att bara få lön.

Pengar tillbaka? Kolla direkt

– Det är speciellt bra om man hållit på med aktieaffärer, räntor eller sålt en fastighet, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Man kan lägga in summeringen av sin fastighetsförsäljning, skatteavdrag, eller räntekostnaderna om man inte gjort jämkning för att se om man får pengar tillbaka.

 

HÄR RÄKNAR UT DIN SKATT

 

13 februari är ett datum som är extra viktigt för de som ser ut att få en restskatt på mer än 30 000 kronor. Om du vill undvika räntekostnader på summan över de 30 000 kronorna kan det var läge att betala senast denna dag.

Ränta på belopp över 30 000 kronor börjar nämligen räknas från och med den 14 februari. Då räknas räntan dag för dag på summan över 30 000 fram till att du betalt in beloppet på Skatteverkets bankgiro.

 

LÄS MER: Viktiga datum för skatteåterbäringen

 

Enligt Skatteverkets experter kommer resultatet när man provdeklarerar överensstämma med den slutliga skatten för 2016 som redovisas på slutskattebeskedet.

Men - varnar myndighetens experter - det kan i vissa enstaka fall bli skillnader som beror på ändringar gjorda i kontrolluppgiften från arbetsgivare eller andra detaljer som tillkommit eller tagits bort. Och naturligtvis förutsätter det att du fyllt i alla siffror korrekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen