Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Start i dag: Räkna ut din skatteåterbäring

Foto: IVAN ARVSÄTER

Restskatt eller pengar tillbaka?

Redan nu kan du räkna ut din skatt för inkomståret 2016.

Det är Skatteverket som nu lanserat årets möjlighet att provdeklarera.

– Det är speciellt bra om man hållit på med aktieaffärer, räntor eller sålt en fastighet, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den 21 mars öppnar Skattemyndigheten möjligheten att e-deklarera. Men redan nu kan du provdeklarera med hjälp av myndighetens skatteuträkningsprogram på nätet.

Det är dock inte bara att trycka på en knapp och tro att du sedan ser om det blir kvarskatt eller inte. Nej, du måste ta fram alla papper, till exempel kontrolluppgiften från arbetsgivaren, försäljningspapper och avräkningsnotor från aktieförsäljningar och fylla i allt i programmet.


LÄS MER: Se upp för bluffmejlen när du ska deklareraAlla löntagarna kan använda sig av skatteuträkningsprogrammet. Men extra intressant blir programmet för den som gjort någon form av affär eller affärer utöver att bara få lön.

Pengar tillbaka? Kolla direkt

– Det är speciellt bra om man hållit på med aktieaffärer, räntor eller sålt en fastighet, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Man kan lägga in summeringen av sin fastighetsförsäljning, skatteavdrag, eller räntekostnaderna om man inte gjort jämkning för att se om man får pengar tillbaka.


HÄR RÄKNAR UT DIN SKATT


13 februari är ett datum som är extra viktigt för de som ser ut att få en restskatt på mer än 30 000 kronor. Om du vill undvika räntekostnader på summan över de 30 000 kronorna kan det var läge att betala senast denna dag.

Ränta på belopp över 30 000 kronor börjar nämligen räknas från och med den 14 februari. Då räknas räntan dag för dag på summan över 30 000 fram till att du betalt in beloppet på Skatteverkets bankgiro.


LÄS MER: Viktiga datum för skatteåterbäringen


Enligt Skatteverkets experter kommer resultatet när man provdeklarerar överensstämma med den slutliga skatten för 2016 som redovisas på slutskattebeskedet.

Men - varnar myndighetens experter - det kan i vissa enstaka fall bli skillnader som beror på ändringar gjorda i kontrolluppgiften från arbetsgivare eller andra detaljer som tillkommit eller tagits bort. Och naturligtvis förutsätter det att du fyllt i alla siffror korrekt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!