Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks vd: Vi har inte hittat någon otvättad byk

Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks rörelseresultat slår analytikernas förväntningar i det tredje kvartalet. 

Räntenettot stiger, men inte med riktigt lika mycket som analytikerna trodde inför rapporten.

– Det gångna kvartalet visar återigen att vi har en stark kärnverksamhet, skriver bankens vd Birgitte Bonnesen i vd-ordet. 

Samtidigt kunde hon inte undvika att ta upp spekulationerna om misstänkt penningtvätt.

Analytikerna väntade sig inför rapporten ett stabilt kvartal från storbanken. Det kunde vd Birgitte Bonnesen leverera. 

Det viktiga räntenettot, det vill säga vad banken tjänade på sin utlåning till privatpersoner och företag, steg jämfört med motsvarande period förra året. Det landade på 6 326 miljoner kronor, jämfört med 6 208 miljoner kronor jämfört med tredje kvartalet 2017.  Ökade utlåningsvolymer och en dag mer i kvartalet bidrog positivt till utvecklingen, konstaterar Swedbank. Utlåningen till bolånekunder inom den svenska verksamheten ökade. Väntat var dock att räntenettot skulle stiga ännu lite mer, till 6 363 miljoner kronor, enligt Infront. 

 

 

"Lånevolymtillväxten är fortsatt stadig. I Sverige fortsätter bolånevolymerna och företagsutlåningen att växa samtidigt som alla tre baltiska länder uppvisar lånetillväxt", konstaterar vd Birgitte Bonnesen i sitt vd-ord.  

Inför rapporten fanns en liten oro för just räntenettot. Swedbank levererade en stark rapport i somras, men föll ändå tungt på börsen samma dag som rapporten kom. Det berodde just på att räntenettot inte uppvisade någon tillväxt, för andra kvartalet i rad. Enligt Birgitte Bonnesen berodde svagheten på höjd resolutionsavgift. Trenden med minskat räntenetto bröts med dagens rapport.

Swedbanks rörelseresultat starkt

Också rörelseresultatet var starkt. Det landade på 7 061 miljoner kronor, vilket var över analytikernas förväntningar på 6 373 miljoner kronor. Det innebär också en ökning jämfört med motsvarande period förra året. 

Birgitte Bonnesen uppger att kostnaderna för att genomför en omorganisation av it- och utvecklingsenheterna blivit lägre än väntat, vilket innebär att kostnaderna för helåret blir lite lägre än prognosticerat. 

 

LÄS MER: Swedbanks fonder sämst i klassen

 

Swedbank har haft en turbulent tid på börsen sedan spekulationerna om misstänkt penningtvätt tog fart i början av oktober. På en månad har aktien fallit nästan 11 procent. Swedbank har en stor verksamhet i Baltikum, och spekulationerna kretsar kring om Swedbank därmed också har kopplingar till den gigantiska penningtvättsskandal som avslöjats i Danske Bank i Estland. 

"Nolltolerans mot brottslighet"

I sitt vd-ord berör Birgitte Bonnesen också spekulationerna om misstänkt penningtvätt.

"Under året, och kvartalet som gått, har frågan om hur banker arbetar med att förebygga penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet aktualiserats. För Swedbank är frågan dock alltid aktuell. Med en marknadsledande position på alla våra fyra hemmamarknader följer också ett ansvar att bidra till att utveckla och stärka det finansiella systemet och den finansiella infrastrukturen. Vi tar det ansvaret bland annat genom att ha en nära dialog med tillsynsmyndigheterna och beslutsfattarna i respektive land." 

Till TT säger hon att banken inte hittat någon otvättad byk i den baltiska verksamheten.

 

LÄS MER: Estlandshärvan kan påverka bankens bolåneräntor

 

Hon skriver också: 

"Vi har nolltolerans mot all typ av brottslighet i vår verksamhet och har alltid agerat bestämt och handlingskraftigt när vi fått signaler inifrån vår egen organisation eller från omvärlden om misstänkta transaktioner".

Analytikerna positiva efter resultatet

"Det var ett bra resultat, bland annat som en följd av låga kreditförluster", säger Matti Ahokas, analytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt och gör summeringen att "det ser stabilt ut" och att det bör ge visst stöd åt aktien.

Även Morgan Stanley påpekar att det justerade resultatet före kreditförluster var ett par procent bättre än väntat. Räntenettot var visserligen aningen klent medan provisionsnettot var bättre än förväntan, fortsätter investmentbanken som även pekar ut en stark kapitalposition.

"Sammantaget är det en solid läsning i och med den höga kapitalkvoten och den lite bättre justerade vinsten, vilket vi bedömer kommer att styra den initiala reaktionen, trots ett lite mjuknande räntenetto och fortsatt överhängande oro för brister i arbetet för att förhindra penningtvätt", skriver Morgan Stanley.

Citi klassar den underliggande vinsten som 3 procent starkare än förväntat, hjälpt av det bättre provisionsnettot än väntat.

"Vi bedömer att detta var bra siffror med provisionsnettot (särskilt kapitalförvaltningsinflödena) som den främsta positiva delen", anser Citi som tror på mindre uppjusteringar i konsensusestimaten.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!