Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stark rapport från AB Volvo – men orderingången oroar

Foto: MAGNUS PAJNERT / VOLVO TRUCKS

Lastbilskoncernen AB Volvo ökar omsättningen men en kraftig nedgång i orderingången oroar.

– Vi är glada för att vi gjorde anpassningar i ett tidigt skede, när vi fick signaler om svagare konjunktur kring sommaren. I Nordamerika har vi också gjort anpassningar, sen får vi se om det är fullt tillräckligt, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Rörelseresultatet för AB Volvo stannade på 10,9 miljarder kronor för tredje kvartalet 2019. Klart över förväntat 10,5 miljoner, enligt Infront Datas sammansällning.

– Volvo är väl förberedda med en väldigt stark kassa. En nettokassa på 43 miljarder kronor. 20 av dem kan vi nog säga ska komma till aktieägarna, säger Di:s Anders Hägerstrand i Di TV:s Börsmorgon i dag. 

Det är orderingången för 2020 som oroar i rapporten. Lastbilskoncernen redovisade en orderingång på 35 726 lastbilar under det tredje kvartalet 2019 medan analytikerna räknat med 44 670 fordon.

– Prognoserna för 2020 då, den viktiga kinesiska anläggningsmarknaden ska backa 10–20 procent nästa år och det skulle vara en ganska tydlig avmattning. Svårt att bedöma, men om Kina vänder ned så är det klart negativt för Volvos anläggningsmaskiner, säger Di:s Anders Hägerstrand.

Vd:n: ”Starkt kvartal”

Volvos vd Martin Lundstedt:

– Vi tycker att det här är ett starkt kvartal , vi har successivt anpassat vår verksamhet för en vikande situation i Europa och Nordamerika, både lastbilsverksamheten och övriga verksamheten, säger vd Martin Lundstedt till TT.

– Vi är glada för att vi gjorde anpassningar i ett tidigt skede, när vi fick signaler om svagare konjunktur kring sommaren. I Nordamerika har vi också gjort anpassningar, sen får vi se om det är fullt tillräckligt. Det gäller att hela tiden vara följsam i en cyklisk bransch, det gäller hela bolagets aktivitetsnivå, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Di TV: Analyser om Volvos rapport

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!