Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericsson: ”Första gången vi växer sedan 2013”

Börje Ekholms-effekten håller i sig och Ericsson fortsätter att gå urstarkt.

Det visar siffror från sista kvartalet 2018 – och nu stiger aktien på börsen.

– Bättre än väntat på alla plan för Ericsson, säger börsanalytikern Ulf Pettersson till Di TV.

Trots det kan det bli ytterligare personalminskningar 2019.

Ericsson-aktien har ökat med otroliga 35 procent senaste året och kvartal efter kvartal har telekombolaget slagit förväntningarna i branschen.

Så även i dag, när siffrona från fjärde kvartalet 2018 presenterades.

– Framförallt har vi kommit tillbaka till tillväxt. Det är första gången vi växer sedan 2013, säger Börje Ekholm i Di TV.

Han konstaterar: 

– Vårt rörelseresultat har förbättrats så där är vi i dag lönsamma. Vi har haft ett starkt fjärde kvart och det är bättre än många förväntat sig. Vi ser att kundernas efterfrågan är stark.

Ericsson aktie stiger

Efter rapporten reagerar börsen positivt och Ericsson stiger nästan fem procent i den tidiga handeln – för att sedan falla tillbaka något. En kvart efter börsöppning är aktien upp runt tre procent. 

”Sorgebarnet” finns i dag inom de digitala tjänsterna.

– Våra digitala tjänster har gått dåligt i flera år och fortsätter tynga. Men vis ser att stora delar har gått tillbaka till lönsamhet och därför vi tar kraftfulla åtgärder för att vänta, säger Ekholm och bekräftar att det hårt prövade bolaget ytterligare kommer att justera arbetsstyrkan.

Tidigare i år blev det känt att Ericsson tvingats avsätta 6,1 miljarder kronor under årets fjärde kvartal för att avättningar inom sektorn för digitala tjänsterna, vilket belastade siffrorna för 2018 och fick aktien att dyka.

– Det kommer att bli nedskärningar, säger Ekholm som samtidigt hävdar att det inte finns behov för personalminskning i Sverige utan främst på den globala marknaden.

5G-delen, däremot, är Ericssons stora framtidsområde och här manar Ekholm att bolaget har en försprång på viktiga marknader i USA och Asien.

– Stora delar av vår försäljning i dag 5G-förberett 4G-nät. Här är vår produktportfölj väldigt konkurrenskraftig och vi har vunnit marknadandelar. Ericsson är i dag världsledande på 5G, säger Ekholm.

Resultatet över förväntan

Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 2,6 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2018.

Genomsnittet av 18 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett justerat rörelseresultat på 1,9 miljarder kronor.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 4,0 procent, mot snittestimatet om 3,2 procent, och den justerade bruttomarginalen var 32,0 procent. Analytikernas snittestimat var en justerad bruttomarginal på 31,7 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, som även inkluderar omstruktureringskostnader, blev -1,9 miljarder kronor, mot snittestimatet -3 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 63,8 miljarder kronor för perioden. Här låg snittestimatet enligt Infront Data på 61,0 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1,00 kronor per aktie för helåret (1:00). Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 1,02 kronor, enligt Infront Data.

 

Fortsatta 5G-kostnader

Ericsson flaggar för fortsatta kostnader under 2019 för 5G-fälttester, främst inom Networks. Samtidigt väntas bolagets forsknings- och utvecklingsutgifter plana ut med början under första kvartalet.

Det framgår av bolagets planeringsantaganden, enligt bokslutsrapporten.

– Även om kostnader relaterade till strategiska avtal och 5G-fälttester kommer att påverka marginalerna på kort sikt, kommer de att hjälpa oss att nå målen för 2020 och 2022 samt stärka affären på lång sikt, skriver vd Börje Ekholm i bokslutsrapporten.

Bolaget kommer att fortsätta investera i 5G, automatisering och AI för att öka värdet både för kunder och för aktieägare, heter det i rapporten.

Ericsson flaggar också för att strategiska avtal som tagits inom Networks för att stärka marknadspositionen, med lägre marginaler initialt, kommer att fortsätta att ha negativ påverkan på bruttomarginalen.

– Kostnaderna kan variera mellan kvartal, utan att de finansiella målen för 2020 riskeras, skriver Ericsson.

Ericsson uppger också att säsongsvariationen för försäljningen mellan fjärde kvartalet och första kvartalet är -26 procent baserat på genomsnittet över 5 år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!