Ola Rollén ställdes inför en tung utmaning när han började gå matchen mot Skatteverkets granskare. Foto: PRESSBILD FRÅN HEXAGONOla Rollén ställdes inför en tung utmaning när han började gå matchen mot Skatteverkets granskare. Foto: PRESSBILD FRÅN HEXAGON
Ola Rollén ställdes inför en tung utmaning när han började gå matchen mot Skatteverkets granskare. Foto: PRESSBILD FRÅN HEXAGON
Den norske ekoåklagaren Marianne S Bender har åtalat Ola Rollén för insiderbrott i Norge. Snart möter hon honom i tingsrätten i Oslo. Foto: LEIF INGVALD SKAUGDen norske ekoåklagaren Marianne S Bender har åtalat Ola Rollén för insiderbrott i Norge. Snart möter hon honom i tingsrätten i Oslo. Foto: LEIF INGVALD SKAUG
Den norske ekoåklagaren Marianne S Bender har åtalat Ola Rollén för insiderbrott i Norge. Snart möter hon honom i tingsrätten i Oslo. Foto: LEIF INGVALD SKAUG
Ansökan hos Nacka kommun – undertecknat av Hexagon (att Ola Rollén).Ansökan hos Nacka kommun – undertecknat av Hexagon (att Ola Rollén).
Ansökan hos Nacka kommun – undertecknat av Hexagon (att Ola Rollén).
Ritningar från huset med stämpeln ”Villa Rollén”. Fastigheten hade köpts in av mätteknikföretaget Hexagon.Ritningar från huset med stämpeln ”Villa Rollén”. Fastigheten hade köpts in av mätteknikföretaget Hexagon.
Ritningar från huset med stämpeln ”Villa Rollén”. Fastigheten hade köpts in av mätteknikföretaget Hexagon.
''Villa Rollén'': Husets fasad. Skatteverkets granskare upptäckte märkningen.''Villa Rollén'': Husets fasad. Skatteverkets granskare upptäckte märkningen.
''Villa Rollén'': Husets fasad. Skatteverkets granskare upptäckte märkningen.

Stämpeln som kostade kändis-vd:n 35 miljoner

Publicerad

Byggritningarna var stämplade ”Villa Rollén”.

Märkningen kostade toppdirektören Ola Rollén 35 miljoner kronor när Skatteverkets granskare dammsög efter bevis på att han bodde i Sverige.

– Jag har inte bestämt mig om jag kommer att överklaga eller inte, säger Mätteknikföretaget Hexagons vd till Dina Pengar.

Kanske var det en riktig tabbe.

Men sida efter sida i byggritningen var stämplad ''Villa Rollén'' på mätteknikföretaget Hexagons nyinköpta villa i Saltsjöbaden. Ritningarna hade skickats in till det lokala byggnadskontoret i  Nacka kommun. 

Och det var hos kommunen som Skatteverkets granskare upptäckte ritningarna när de la pussel för att försöka bevisa att toppdirektören Ola Rollén, 52, skattemässigt hörde hemma i Sverige och inte i Storbritannien som han själv förklarat. 

Bland ritningarna till villan som mätteknikföretaget Hexagon köpt in fanns situationsplanen för en ny sjöstuga  och handlingen var stämplad  ''Villa Rollén''.

LÄS MER: Ola Rollén tvingas skatta för 51 miljoner 

Namnet Ola Rollén var textat på handlingen

I en ruta ”Fastighetsägare (om annan än sökanden)” i själva ansökan stod textat ”HEXAGON (att: Ola Rollén)” och gällde  bland annat nybyggnad av sjöstuga, tillbyggnad av balkong i huset och en inglasning.

Och det här blev viktiga pusselbitar när Skatteverkets granskare samlade bevis.

Ola Rollén har i sin argumentering förklarat att villan köptes in av Hexagon eftersom det var tänkt att han skulle flytta tillbaka till Sverige. Men flyttplanerna ändrades. Rollen har dock medgett han bott i huset, bl a i samband med semestrar. För det betalade han 600 000 kronor. Han har även övernattat i huset vid andra tillfällen.

Expressen berättade för några veckor sedan om Hexagons koncernchef Ola Rolléns skattesmäll när kammarrätten i Stockholm kom med sin dom.  Vi har nu granskat  detaljerna som fällde Rollén och det visar sig att just stämplingen ''Villa Rollén'' och anteckningen ''HEGAGON (att: Ola Rollén) blev viktiga detaljer för Skatteverket och Kammarrätten.

LÄS MER: Ola Rollén åtalas för insiderbrott 

Ola Rolléns bråk med Skatteverket

Bråket stod mellan Ola Rollén och Skatteverket har pågått i flera år och vandrat genom skattedomstolarna. Myndigheten ansåg att Ola Rollén skulle vara mantalsskriven i Sverige under åren 2005 till 2008. Rollén hädade han han flyttade till London våren 2002 och att alla skatteband klipptes med Sverige 2004.

För Ola Rollén – som länge varit något av näringslivets rockstjärna – blev det en utmaning utanför det vanliga när han började gå matchen mot Skatteverkets granskare.

Tokhyllad som direktör

''Vd innan 30, tokhyllad vid 40, ägare vid 50'' skrev affärstidningen Veckans Affärer när de våren 2015 gjorde ett portträtt på Ola Rollén.

Karriären har hela tiden gått med raketfart för Ola Rollén. Han har utnämnts till en av världens 25 bästa vd:ar av Harvard Business Review och har kallats för "Sveriges kanske bästa företagsledare alla kategorier".

Men utmärkelsen var inte direkt någon merit när Skatteverket slog till och ifrågasatte att Ola Rollén skatterättsligt skulle ha lämnat landet.

Mellan åren 2005-2008 beskattades Ola Rollén enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK). och betalade då 20 procent i skatt på sina inkomster i Sverige.  Skälet är att Ola Rollén flyttade till London 2002 och har sedan dess haft anställning i två av Hexagons dotterbolag, dels ett i London, dels ett i Hong Kong.

Men den 22 november 2011 beslöt  Skatteverket att Ola Rollén ”för de aktuella åren har haft sådan väsentlig anknytning till Sverige att han är obegränsat skattskyldig här”. 

Beslutet innebar också att Ola Rollén krävdes 35 miljoner kronor i skatt.

Kammarrättens nyligen avkunnade dom som gäller de 35 miljonerna är troligen slutet på skattedramat för Ola Rollén.

LÄS MER: Han kan ta över efter Ola Rollén 

Betalade ingen skatt

Skatteverket har under sin utredning bland annat hämtat in uppgifter från sina brittiska kollegor hos HM Revenue & Customs via handräckning.

Och då upptäckte  Skatteverkets handläggare att Ola Rollén genom ett sinnerikt upplägg inte betalt ett enda öre i skatt på en stor del av av den lön som kom från ett av Hexagons bolag i Hong Kong. 

''Sammantaget har drygt hälften av din sammanlagda tjänsteinkomst  under de aktuella åren blivit  helt obeskattade'', skrev Linnena Sveger på Skatteverket i myndighetens beslut från i november 2011 som gällde perioden 2005–2008.

LÄS MER: Hexagons vd har inga planer på timeout 

Ola Rolléns egna ord om skattebråket

Expressen har varit i kontakt med Ola Rollén som svarat via mejl.

Kammarrätten i Stockholm har kommit med en dom där domstolen slår fast att du ska anses vara  obegränsat skattskyldig i Sverige för inkomståren 2005-2008. Din kommentar till domen?

– I ett rättssamhälle måste man självklart respektera och följa domstolars domar.

 Ska du begära prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen?

– Det är ett komplicerat mål där domen lämnar många frågor. Jag har inte bestämt mig om jag kommer att överklaga eller inte.

Kammarrätten pekar bland annat på att du förfogade över fastigheten och att du fanns angiven med namn på en del av byggnadslovhandlingarna. Har domstolen gjort en feltolkning?

– Jag anser det.

Inom kort väntar nya prövningar för Ola Rollén som är misstänkt för insiderbrott i Norge. Chefsåklagare Marianne S Bender har åtalat Hexagons vd och målet kommer upp i Oslo tingsrätt i slutet av månaden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen