Grundaren och vd:n Daniel Ek, 35, från Rågsved i Stockholm, och den andra grundaren Martin Lorentzon, 49, från Borås, har fått sitt värde på sin skapelse.
Men när Spotify öppnade på New York-börsen lyste Daniel Ek lyste med sin frånvaro. Han var inte, som brukligt, på plats för att ringa i klockan.
Tillsammans med Martin Lorentzon – som i dag bor i Stockholm – skapade han Spotify 2006 och medan Daniel Eks historia har blivit synonym med Spotifys framgångssaga har Lorentzons förblivit mer dold.
Båda två kom från annonssektorn innan de hittade musiken som skulle leda till deras stora framgång.
Nya multimiljonärer
Daniel Ek delar sin tid mellan New York och Stockholm. Han var den med stora musikintresset med kopplingar till Ebba Grön, har Rasmus Fleischer, som skrivit boken ”Den svenska enhörningen – storyn om Spotify”, tidigare berättat. Martin Lorentzon var den som klev in och lyfte projektet, i kraft av rutin och affärssinne, när det gick som tyngst.
Tolv år efter starten har duon nu blivit Sveriges nya multimiljardärer.
LÄS FRIDA BRATT: ”Skakigt – och stor kostym att fylla”
Men det blev en turbulent och dramatisk dag för Spotify i går.
Det började med en rekordlång väntan. När New York-börsen öppnade på Wall Street klockan 09.30 lokal tid lyste Spotifyaktierna med sin frånvaro. Och det skulle dröja över tre timmar – till 12.43 – innan ett första avslut gav en kurs på exakt 165,90 dollar per aktie.
En rekordlång väntan.
En rekordlång väntan
Alibaba hade det tidigare rekordet. När e-handelsjätten noterades på New York-börsen 2014 blev väntan närmare 2,5 timmar lång.
Öppningskursen för den svenska techjätten blev succé. Börsen hade satt en referenskurs på 132 dollar, men öppningen på 165,90 dollar (en skillnad på 285 kronor) var mer än 25 procent bättre än väntat.
LÄS MER: Så skriver världens medier om Spotify efter börsintroduktionen
Därefter föll aktien för att slutligen landa på 149,01 dollar (1 250 kronor) – ett tapp på tio procent.
– Det visar hur svårt det är att hitta jämviktspriset och det kommer säkert ta ett tag innan man gör det, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Stängningskursen ger ett totalt börsvärde på runt 222 miljarder kronor.
Så stort är deras innehav
Enligt Dagens industri, som har gjort beräkningar utifrån Spotifys prospekt, äger de båda grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon 11,6 respektive 13,3 procent av aktierna. Det innebär att deras aktier efter gårdagens stängning var värda 25,8 respektive 29,5 miljarder kronor.
– Inte minst ägarna gynnas som nu får en värdering på sin skapelse. Det är säkert en fantastisk känsla och en otrolig summa, säger Joakim Bornold som tror att kursen kommer vara skakig ett tag framöver.
Fotnot: Det förekommer olika uträkningar utifrån Spotifys prospekt, angående hur mycket aktier Ek och Lorentzon äger i procent. Vi har utgått från de siffror Dagens industri har.