Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spotify-vd:ns bakslag – får inte riva sin Djursholmsvilla

65-miljonersvillan i Djursholm. Foto: ERIK GUSTAFSON
På bilderna framgår att renoveringen startat – och avbrutits. Foto: ERIK GUSTAFSON
Daniel Ek, vd och grundare för Spotify. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Spotifygrundaren Daniel Ek, 36, vill riva sin anrika Djursholmsvilla som han köpte för 65 miljoner kronor förra året. 

I byggnadsnämnden i Danderyds kommun är man dock överens – huset ska inte rivas och rivningsansökan avslås. 

– Det är ett landmärke för alla Danderydsbor, säger Claës Breitholtz (M), ordförande i byggnadsnämnden i Danderyd.

I juni förra sommaren köpte Spotify-grundaren Daniel Ek en fastighet i fashionabla Djursholm. 

För sekelskiftesvillan på 488 kvadratmeter, som ligger på en tomt på 3223 kvadratmeter, betalade han cirka 65 miljoner kronor, och säljaren var Indiskas tidigare vd David Rönnberg. 

Huset, som av mäklaren beskrevs som, ”klassisk Djursholmsstil” med spröjsade fönster och burspråk, har tio sovrum och ett tornrum med utsikt åt alla väderstreck. 

Omgående efter köpet ansökte Ek om bygglov för ommålning av fasad och fönster, något som beviljades av Danderyds kommun. Enligt uppgifter till Dagens Industri pågick renoveringarna under sommaren, men sedan stod byggnadsställningarna kvar och enligt boende flyttade ingen in i huset. 

Ville riva allt

I stället verkar planen ha ändrats och plötsligt ville Daniel Ek riva huset. En rivningsansökan skickades in till Danderyds kommun men paret har inte velat kommentera rivningsplanen.  

– Vi har inga kommentarer alls, sa Daniel Eks hustru Sofia Ek när Expressen tidigare sökt paret. 

Men i byggnadsnämnden har man nu fattat beslut och nämnden är enig – rivningsansökan får nej och villan ska inte rivas.

– Huset är ett landmärke i Djursholm och har ett kulturhistoriskt värde. Nu har vi gjort vårt försök för att se vad vi kan göra. Sen är det upp till fastighetsägaren att acceptera eller överklaga, säger Claës Breitholtz (M), ordförande i byggnadsnämnden i Danderyd.

Enligt honom betyder huset mycket för alla Danderydsbor. 

– Det är ett fantastiskt hus, underbart fint. Det är ett stort och stiligt hus. Vi har markerat nu att vi tycker att det här huset är väldigt värdefullt, att det ska vara kvar, säger han. 

Särskilda krav i Djursholm

”Byggnaden är en av få kvarvarande byggnader som är uppförda på 1890-talet i området och den enskilda byggnaden är därför en viktig komponent som förankrar områdets historia bakåt i tiden”, står det bland annat i beslutet från kommunen. 

I rivningsansökan står det dock att fastigheten, som är uppförd 1893, har genomgått ett flertal ombyggnationer genom åren, och det har fått katastrofala följder. Huset ska bland annat ha vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som ska vara avsågad. 

”Vid den renovering som påbörjades 2017 konstaterades att huset var så pass ändrat att det var svårt att hantera byggnadstekniskt”, står det i ansökan som kom in till Danderyds kommun i mars 2019. 

Djursholm är av Riksantikvarieämbetet utpekat som ett område av riksintresse för kulturmiljövården. Claës Breitholtz berättar att arkitekter och kunnigt folk för kommunens räkning har listat områden som är särskilt skyddsvärda. Något som ska göra att kraven på ombyggnationer och rivningar är hårdare. 

– Vi har jättemycket gamla fantastiska hus här ute, och de vill man skydda på alla sätt, säger Claës Breitholtz och fortsätter:

– Just i det området där den här villan står är det särskilt skyddsvärt. Här gäller inte regeln om Attefallshus till exempel, det är särskilda krav i det här området.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!