Spotify vädjade – Sverige svängde om EU-skatt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sveriges finansminister Magdalena Andersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Spotifys vd Daniel Ek.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Stefan Löfven.
Foto: DUYGU GETRIEN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Spotifys vd Daniel Ek vädjade till statsministern om att motsätta sig en EU-skatt för techbolagen.

Sedan blev han inbjuden till ett möte med finansminister Magdalena Andersson – och plötsligt hade den svenska hållningen i skattefrågan svängt, skriver DN.

Spotify är Sveriges största aktiebolag, sett till dess nettoomsättning på dryga 50 miljarder kronor under 2020. Koncernstrukturen är dock sådan att moderbolaget ligger i Luxemburg – landet som gjort sig känt för sina förmånliga bolagsskatter.

Företaget var under 2018 också drivande i lobbykampanjen mot EU:s omsättningsbaserade skatter för digitala bolag – en skattesats som låg på 3 procent.

Spotifys vädjan till Löfven

Det kom därför inte som en chock att Spotifys Daniel Ek under våren 2018 skickade ett mejl till statsminister Stefan Löfven och vädjade om att han skulle motsätta sig EU-skatten.

”Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runtom i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin.”, skrev Ek i mejlet då.

”Av ovan givna skäl, uppmanar jag dig och Sveriges regering att motsätta er denna nya EU-skatt”

Bjöds in till möte – Sverige svängde i frågan

Senare fick Daniel Ek svar, inte från statsministern, utan från finansdepartementet. I ett mejl som DN tagit del av framgår att finansminister Magdalena Andersson önskar träffa Spotify-toppen.

Det är oklart om mötet ägde rum – klart står dock att Sverige, efter inbjudan, svängde i frågan. 

– Sverige har varit en stark motståndare till EU:s omsättningsbaserade skatt på digitala bolag från första början och är det fortfarande, kommenterar Magdalena Anderssons pressekreterare Fredrik Olovsson.

Så lät det dock inte i mars 2018 – tre dagar före Daniel Eks mejl till statsminister. Då kommenterade Stefan Löfven saken som att regeringen var på EU-kommissionens sida i frågan.

– Vi vill göra något åt det. Det finns ett problem. Men hur man ska ta sig an det kräver lite balans. Det kan slå tillbaka om man gör fel, sa han då, enligt DI.

Konflikten bakom Daniel Eks fastighetsköp: ”Risk för ras”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!