Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna. På bilden grundaren Daniel Ek. Foto: All over press/Getty images
Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna. På bilden grundaren Daniel Ek. Foto: All over press/Getty images

Spotify stäms på miljardbelopp – igen

Publicerad

Den svenska musiktjänsten Spotify stäms på omkring 1,7 miljarder kronor av den amerikanska artisten Melissa Ferrick.

Hon hävdar att företaget gör sig skyldiga till upphovsrättsliga brott och använder musiken gratis.

Ett par veckor tidigare stämdes företaget av en annan artist på omkring 1,2 miljarder.

– Vi kommer att betala låtskrivare och producenter varje öre, sa Spotifys talesperson Jonathan Prince efter att den första stämningen blev känd, enligt Business Insider.

På bara ett par veckor har två stämningsansökningar gällande miljardbelopp riktats mot den svenska musikjätten Spotify.

Stämningsansökningen har inkommit från individuella artister och har lämnats in till en federal domstol i Los Angeles, skriver Business Insider.

Den senaste stämningsansökan inkom från den amerikanska indiesångerskan Melissa Ferrick från Massachusetts i fredags.

"Spotify använder musiken gratis"

Hon anklagar Spotify, som tillhandahåller ett omfattande urval av on-demand musik, för att inte informera upphovsrättsinnehavare när deras album används. Ferrick kräver därför Spotify på 200 miljoner dollar, det vill säga omkring 1,7 miljarder svenska kronor.

I stämningsansökan står det:

"Spotify valde opportunism över licenser. Medan Spotify har dragit vinning från musiken som de säljer till sina kunder har ägarna till musiken (speciellt låtskrivare och deras producenter) inte kunnat dela den framgången, eftersom Spotify använder musiken gratis."

Enligt Ferrick ska hennes sånger ha blivit strömmade eller tillfälligt nedladdade en miljon gånger under de senaste tre åren genom Spotify utan att företaget använt rätt licenser för detta.

Spotify, som har över 75 miljoner användare och värderats till åtta miljarder, fick i slutet av december förra året motta en annan stämningsansökan.

Den gången var det David Lowery, ledaren för de alternativa rockbanden Cracker och Camper Van Beethoven, som stod för stämningen genom en grupptalan.

Lovar att betala tillbaka

Lowery kräver minst 150 miljoner dollar, det vill säga drygt 1,2 miljarder svenska kronor, av företaget och har också anklagat Spotify för att inte söka tillstånd för att kopiera och distribuera låtar.

Som svar på Lowery's stämningsansökan har Spotify sagt att de försöker att kompensera alla med rättigheter till musiken, men att de ofta saknade viktiga uppgifter för att kunna genomföra detta.

– Vi kommer att betala låtskrivare och producenter varje öre, sa Spotifys talesperson Jonathan Prince efter att den första stämningen blev känd.

Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen